Mevlid’in en eski nüshası ABD’de tespit edildi

Mevlid’in en eski nüshası ABD’de tespit edildi
Süleyman Çelebi’nin Mevlid eserinin bilinen en eski nüshasını ABD’de tespit eden bilim insanları, nüshaya ilişkin bilinmesi gerekenleri TRT Haber’e anlattı.Eserin tespit sürecini, içeriğini, Süleyman Çelebi’nin ilk kez...

Süleyman Çelebi’nin Mevlid eserinin bilinen en eski nüshasını ABD’de tespit eden bilim insanları, nüshaya ilişkin bilinmesi gerekenleri TRT Haber’e anlattı.

Eserin tespit sürecini, içeriğini, Süleyman Çelebi’nin ilk kez ulaşılan Mevlid dışındaki manzumelerini İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ile Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Kütük TRT Haber’le paylaştı. Nüshayı tespit eden bilim insanları özetle şunları söylediler:

“Tetkiklerimiz esnasında Michigan Üniversitesi Kütüphanesinde bulunan ve sanal ortamda erişimi açılan Türkçe yazmalar arasında Vesîletü’n-Necât’ın oldukça eski bir nüshasına tesadüf ettik. Bu yazmada Mevlid’in haricinde Süleyman Çelebi’nin şiirlerinin kayıtlı olduğunu da gördük. Her ne kadar yazmada kim tarafından hangi tarihte kopyalandığını gösteren bir istinsah kaydı bulunmuyorsa da yazı, kâğıt, tezhip ve bilhassa imla özelliklerinden yola çıkarak nüshanın 15. yüzyılın başında, Süleyman Çelebi henüz hayattayken yazıldığı sonucuna ulaştık.

EKSİKSİZ YEGANE NÜSHA
Bu nüshanın önemli bir diğer tarafı Mevlid’in aslında yer aldığı hâlde sonradan tedricen nüshalardan çıkarıldığı anlaşılan Arapça mensur-manzum bölümleri eksiksiz ihtiva eden yegâne nüsha olması. Nüshayı ehemmiyetli kılan hususlardan biri de eserin ortalarında bulunan dört sayfalık mensur kısmın başka hiçbir nüshada bulunmayışı. Yine Michigan nüshası yardımıyla eserin tam adının Kitâbu Vesîleti’n-necât fî Mevlidi Eşrefi’l-mevcûdât olduğunu da ilk defa öğrenmiş bulunuyoruz.”