Mevlüt Çavuşoğlu: Mısır’a büyükelçi ataması için yakında karar vereceğiz

Son Güncellenme Tarihi: Mart 21, 2023 / 11:36

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kahire ziyareti ile iki ülke arasında 11 yıl aradan sonra ilk üst düzey temasta bulunurken Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri’yi, Ramazan ayında Türkiye’ye davet etti. İki ülke arasında açılan yeni sayfada sıra karşılıklı büyükelçilerin atanmasına geliyor.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Samih Şukri ile yaptığı ikili görüşmeyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşını Ankara’ya davet ettiğini söyleyerek ‘’Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarma konusunda mutabık kaldık. Önümüzdeki süreçte hangi adımları atacağız onları değerlendirdik.’’ dedi.

Çavuşoğlu, basın mensuplarının Mısır’a büyükelçi atanması hakkındaki sorusuna, ‘’Cumhurbaşkanları bir araya gelirse onlar açıklasınlar diye planlıyorduk. Şimdi seçim zamanında bu bir araya gelme gecikirse, o zaman tekrar Cumhurbaşkanlarına arz edeceğiz, belki bir sonraki ziyarete hazırlanırız.’’ yanıtını verdi.

ANLAŞMA MISIR’IN ALEYHİNE DEĞİL
Libya ve deniz yetki alanları anlaşması ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bizim Libya’yla yaptığımız deniz yetki alanları anlaşması, Mısır’ın aleyhine değil. Mısır’ın Yunanistan’la yaptığı anlaşma da bizim aleyhimize değil. O anlaşmada Mısır tarafı ilişkiler soğukken bile bizim kıta sahanlığımızın sınırlarına riayet etti” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, hidrokarbon anlaşması hakkında yöneltilen soru üzerine, ülkelerin herhangi bir ülkeyle hidrokarbon anlaşması yapabileceğini belirterek Mısır’ın bu konuya, ‘’Libya’daki mevcut hükümetin süresinin dolduğu ve artık meşru olmadığı için anlaşma imzalayamayacağı argümanıyla’’ itiraz ettiğini anımsattı.

“İmzalanan anlaşmanın kendileri aleyhine olduğunu söylemiyor. Mısır’ın rahatsız olduğu konu, başından beri söylediği konu bizim oradaki mevcudiyetimiz.” diyen Çavuşoğlu, “Biz de oradaki mevcudiyetimizin Mısır için bir tehdit oluşturmadığını; o günkü meşru hükümetin daveti ve sonraki hükümetlerin de devam ettirdiği, eğitim dahil bir işbirliğine dayandığını söylüyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, deniz yetki alanları konusunda gelecekte Mısır ile anlaşma imzalanırsa bunun Mısır’ın lehine olacağını, Türkiye’nin aleyhine bir şey olmayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, Moskova’da yapılması planlanan Rusya, Türkiye, İran ve Esad rejiminin katılacağı dörtlü görüşmenin ertelenmesine ilişkin soruya, “Ruslar ‘biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim’ dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra ‘ileride yapacağız’ dediler, biz de ‘tamam’ dedik” yanıtı verdi.

Suriye’deki rejimin lideri Esad’ın Moskova’da bulunmasına ilişkin gelen soruya yanıt veren Çavuşoğlu, iki taraf arasındaki görüşmelere yorum yapamayacağını belirterek dörtlü görüşmenin Rusya’nın teklifi olduğunu ve Rusya’dan tarih beklediklerini kaydetti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top