MEVZUATI UYGULADILAR DİYE YARGI ELEŞTİRİLEMEZ

MEVZUATI UYGULADILAR DİYE YARGI ELEŞTİRİLEMEZ
Yargıyı eleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül üstü kapalı yanıt verdi. Gül, “Uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulması hukuk devletinde alışık olunan...

Yargıyı eleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül üstü kapalı yanıt verdi. Gül, “Uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulması hukuk devletinde alışık olunan bir durum değildir” dedi.
Habertürk yayınında Sedat Peker’in iddiaları üzerine konuşan Soylu, yargıyı işaret etmişti. Soylu, Peker’in kardeşi Atilla Peker’in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili gözaltına alınması gerektiğini söyleyen gazetecilere şu yanıtı vermişti: “Anama sövdüler itirazımı dile getirdim. Hala sosyal medyada itiraz ediyorum, sizin adınıza itiraz ediyorum. Bugün bunun (Atilla Peker) alınması için KOM Dairesi’ne yazı yazdım. Benim mi yazdırmam lazım, resen devreye girilmesi lazım değil mi? Kutlu Adalı cinayetinde en ufak bir şey açık duruyorsa bizim için namus meselesidir.”

  1. Türk Ceza Hukuku Günleri kapsamında gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıya katılan Gül, “Hakim, özellikle de ceza hakimi bir yaptırım söz konusu olduğunda kanunun lafsını tekrar etmek zorundadır. Hakimin adeta pozitif kanun koyucuya dönüşmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Sistemimizde zaten bu mümkün de değildir. Yargının kendi tabii ve doğal mecrası için de çalışması beklenmesi, bu tabii ve doğal işleyişe saygıyı da gerektirir” diye konuştu.
    “Kanunu uyguladığı için savcının, hakimin hedef haline getirilmesi hiçbir şekilde mazur görülemez” diyen Gül, “Uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulması hukuk devletinde alışık olunan bir durum değildir” ifadelerini kullandı.