MHK gitti, hakemler öksüz kaldı

Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Herhangi bir hakemin, herhangi bir maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu arttırır veya düşürür. Bu sayfada da her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak.

13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararları verdim… Bu satırları yazarken de yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım. “Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…

GİRESUNSPOR (0) GALATASARAY (4)
Hakem: Bahattin ŞİMŞEK (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL (8.4)
Dördüncü Hakem: Yiğit ARSLAN (8.4)
VAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4) AVAR: Alper ULUSOY (8.4) AVAR: Abdullah Bora ÖZKARA (8.4)
Bahattin Şimşek’in atladığı, üç sarı kart haricinde, skora etki, etmeyen başarılı bir maç yönettiğini düşünüyorum.

6. dakikada Galatasaraylı Torreira, rakibinin ayak ucuna basması var. Sarı Kart olmalıydı.

Galatasaray’ın iptal edilen golünde, Emin Bayram hem eli ile ihlal yapıyor hem de Saviceviç’in baldırına, kontrolsüz biçimde vuruyor. Golün iptali doğru karar ama sarı kart eksik…

90+2’de Giresunlu Ramon, Kerem’e vuruyor. Bu hareket de sarı kart olmalıydı. Sarı kartı bulunan Ramon, ikinci sarı karttan ihraç edilmeliydi.

33. Dakika Galatasaray ceza alanı içinde Sacha Boey’in Sainz ile olan mücadelesinde, Boey’in bir müdahalesi olsa da top, Boey’in müdahalesiyle iki oyuncunun da arkasında kaldığı için, penaltı kararı verilmez.

41. Dakikada, Galatasaray’ın kazandığı penaltı doğru. VAR müdahalesi gayet yerinde. Ama penaltıyı hakemin tespit etmesini beklerdim.

Galatasaray’ın ikinci golü öncesinde, Giresunspor faulü hızlı kullanmak istiyor. İki Giresunsporlu oyuncunun ayakları birbirine takılıyor, devam kararı doğru. Dubois’in şut çektiği sırada, Mertens pasif ofsaytta. Topa müdahalesi yok ve rakiplerinin de bakış açısını katmıyor. Gol kararı doğru.

İSTANBULSPOR (2) KAYSERİSPOR (4)
Hakem: Murat ERDOĞAN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Kemal YILMAZ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Özgür ERTEM (8.4)
Dördüncü Hakem: Ömer Faruk TURTAY (8.4)
VAR: Koray GENÇERLER (8.4) AVAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4)

Yeni Süper Lig hakemi Murat Erdoğan, ikinci Süper Lig maçında da çok net bir hata yapmadı. 40. Dakikada Ali Yaşar’ın, Mane’nin ayağına basması; 41. Dakikada da Lokilo’nun Karimi’nin kontrolsüz hareketi, sarı kart olmalıydı. Som dönemde, hakemlerimizde “ne kadar geç sarı kart gösterirsem, o kadar iyi.” hastalığı var. Çiçeği burnunda Süper Lig hakeminin, bu hastalığa tutulmamasını dilerim.

ANTALYASPOR (3) ÜMRANİYESPOR (2)
Hakem: Direnç TONUSLUOĞLU (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa SÖNMEZ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Deniz Caner ÖZARAL (8.4)
Dördüncü Hakem: Cihan AYDIN (8.4)
VAR: Onur ÖZÜTOPRAK (8.4)
AVAR: Hakan CEYLAN (8.4)

İlk Süper Lig maçını yöneten Direnç Tonusluoğlu, stres seviyesi yüksek maçtan başarı ile çıktı. 76. Dakikada, Ümraniye ceza alanı içinde, Antalyalı Veysel Sarı ayağını rakibine doğru kontrolsüz şekilde kaldırmasını doğru tespit ederek, sarı kart ile cezalandırdı. Diğer sarı kartları da tartışmasız doğruydu. Kendisini ve ekibini tebrik ederim.

BEŞİKTAŞ (3) – ALANYASPOR (0)
Hakem: Yaşar Kemal UĞURLU (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ali Saygın ÖGEL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Hakan YEMİŞKEN (8.3)
Dördüncü Hakem: Ali ŞANSALAN (8.4)
VAR: Özgür YANKAYA (8.4) AVAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Bahtiyar BİRİNCİ (8.4)

Ah Yaşar Kemal Hoca, vah Yaşar Kemal hoca… FIFA kokartı takan ve ülkenin en üst liginde maç yöneten bir hakemin, bu kadar hatalı maç yönetmesini aklım almıyor. İki, doğru, sarı kart gösterdi maçta. Ancak, BEŞ NET sarı kartı atladı… 5. Dakikada Fatih Aksoy’un Muleka’nın ayağına basması var, net sarı kart. Bu bir… 26. dakikada Alanyasporlu Cavaleıro, Beşiktaş yarı sahasının ilk metrelerinde, Welinton tarafından çekiliyor. Topun, Alanyalı Ahmed Hassan’a gittiğini gören hakem, avantaj uyguluyor. Ahmed Hassan da Masuaku tarafından çekiliyor ve faulü veriyor. Bu pozisyonda; avantaj uygulamayı doğru karar. Ancak, avantaj sonrası her iki Beşiktaşlı oyuncuya da sarı kart verilmeliydi. Faulün kullanılacağı yer, Beşiktaş yarı sahasının ilk metreleri değil, Ahmed Hassan’a faul yapılan yer olmalıydı. İkinci ve üçüncü sarı kartı da atladı… Yine ilk yarıda, Alanyalı Efecan’ın, Beşiktaş ceza alanı içinde, hakemi kandırmaya çalışarak, penaltı beklediği bir pozisyon var. Ancak, sarı kart yok, etti mi dört…

33. dakikada Fer’in, Cenk’e yapmış olduğu faul doğru, sarı kart yine yok… Etti beş… Bir FIFA hakeminin, disiplin uygulamalarında (sarı kart- kırmızı kart) bu kadar hata yapması normal değil.

Cenk’e yapılan hareket penaltı, tartışmam bile… Beşiktaş’ın, ofsayt gerekçesiyle, iptal edilen golü doğru karar. Ancak yardımcı hakem Hakan Yemişken’in, tecrübesi ile –üstelik yeri de doğruydu- VAR’a gerek kalmadan bu pozisyonu çözmesi gerekirdi. (Hakan Hoca, 5.dakikada Muleka’ya yapılan faulde de bayrağını erken çekiyor. Faul tespiti doğru ancak iki saniye daha beklese çok şık olurdu.)

Alanyaspor’un iptal edilen penaltısı karışık bir pozisyon… Masuaku’nun, Candeias’a yaptığı müdahale futbolun doğal mücadelesi içinde, penaltı olmaz. Ancak, Candeias düştükten sonra, Welinton’un çift ayakla Candeias’a müdahalesi, bence, penaltı. Değerli FIFA hakemimiz, Yaşar Kemal Uğurlu, Masuaku’nun, olmayan müdahalesine, penaltı çaldı. (Sarı kartı Masuaku’ya göstermesinden anlıyoruz.) Bu başarılı yönetiminizden dolayı,tebrik(!) ediyorum hocam sizi…

FENERBAHÇE (5) KASIMPAŞA (1)
Hakem: Volkan BAYARSLAN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OK (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Samet ÇİÇEK (8.4)
Dördüncü Hakem: Kadir SAĞLAM (8.4)
VAR: Alper ULUSOY(8.4)
AVAR: Serkan
TOKAT(8.4) AVAR: Aleks TAŞÇIOĞLU(8.4)

Dengeli ve tutarlı kararlar verdiği bir maç yönetti. Akıllarda kalan tek pozisyon var; Fenerbahçe’nin penaltısının tekrarı…

Penaltı direkt serbest vuruştur. Direk serbest vuruşlarda da top bir başka oyuncuya dokunmadan, topa vuran oyuncu ikinci kez oynayamaz. Yani top direkten döndüğü için, topa ikinci kez dokunamaz. Penaltının tekrarı ise, Kasımpaşa kalecisinin, ayaklarının çizgide olmadığı içindi. Gol olmadığı için, tekrar kararı doğru.

SİVASSPOR (1) ADANA DEMİRSPOR (2)
Hakem: Burak PAKKAN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Volkan Ahmet NARİNÇ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Kamil ÇETİN (8.4)
Dördüncü Hakem: Gürcan HASOVA (8.4)
VAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.4) AVAR: Koray GENÇERLER (8.4)

Burak Pakkan, Süper Lig’de ikinci maçını yönetti. İlk maçında da olduğu gibi, bu maçta da iyi bir görüntü sergiledi. Futbolu bildiğini gösterdi. Maçta, bence, tek bir hatası var: Adana Demirsporlu Belhanda’nın, Keita’ya yaptığı faul, kontrolsüz bir müdahale. Faul tespiti doğru, sarı kartı da vermeliydi. Dördüncü hakem Gürcan Hasova’nın kendisini uyarması gerekirdi. Bu pozisyon, hakem ekibinin nazar boncuğu olsun…

HATAYSPOR (2) TRABZONSPOR (1)
Hakem: Zorbay KÜÇÜK (8.3)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ekrem KAN (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Osman Gökhan BİLİR (8.4)
Dördüncü Hakem: Burak OLCAR (8.4)
VAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Emre MALOK (8.4) AVAR: Mehmet Emin TUĞRAL (8.4)

Devre arasında, FIFA klasmanından düşen Zorbay Küçük, bu maçta, bence, iki hatası dışında iyi bir maç yönetti. 16. Dakikada Hatay’ın iptal edilen golünde Mehdi Boudjema, taç çizgisi yakınında Trabzonsporlu rakibi Hugo’yu formasından çekiyor. Bu çekme Hugo’nun dengesini bozuyor. Ardından da Hatay’ın golü geliyor. VAR müdahalesi doğru karar. Zorbay Hoca’nın, Uğurcan’ın itirazına gösterdiği sarı kart doğru karar. Ancak, Zorbay Küçük kalitesinde bir ismin, bu ihlali kendisinin tespit etmesi gerekirdi. 76. Dakikada Riberio, Umut’u omzundan çekerek durduruyor. Faul doğru karar. Riberio’nun itirazına sarı kart göstermesi gerekirdi. 90+12’de Eren Elmalı, Hatayspor ceza alanı içerisinde, penaltı almak için kendini yere bırakıyor. Devam kararı doğru.

ANKARAGÜCÜ(0) GAZİANTEP(2)
Hakem: Mert GÜZENGE (8.1)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mehmet KISAL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Murat ŞENER (8.4)
Dördüncü Hakem: İlker Yasin AVCI (8.4)
VAR: Alper ÇETİN (8.3) AVAR: Bülent BİRİNCİOĞLU (8.4)

Mert Güzenge, beni hayretler içinde bırakmaya devam ediyor. Sezon başındaki performansından çok uzak. Kötü bir maç yönetti.

9.Dakikada, Ankaragücü oyuncusu Taylan, Gaziantep ceza alanı içine çaprazdan girdi ve kaleci Günay ile karşı karşıya kaldı. Günay, Taylan’ın geçişini engellemek için, sağ ayağı ile, futbol tabiriyle süpürerek, engelledi. NET PENALTI. Süper Lig seviyesinde bir hakemin, bu penaltıyı atlamaması gerekirdi. Süper Lig seviyesindeki VAR hakeminin de bu pozisyona müdahale etmesi gerekirdi. Çünkü, hakeme gösterebileceği kanıt vardı.

62.Dakikada, Atakan Gaziantepli Halil İbrahim’in bileğine, topa da müdahale ederek, basıyor. Ciddi faullü bir giriş bu hareket. Diz bükülmüyor, güç transferi gerçekleşiyor. Net Kırmızı kart. Pozisyon Mert’in önünde olmasına rağmen, faul bile vermedi.

89. Dakikada Ankaragücü oyuncusu Fıratcan, kendi ceza alanı önünde Maxim’e faul yapıyor. Mert Hoca faulü vermiyor. Top yerde yatan Maxim’in eline çarptığı içim elle oynama veriyor. Bu pozisyon sonrası, saha içinde gerginlik oluyor ve karşılıklı sarı kartlar çıkıyor. Pozisyonu doğru görse, bu sarı kartlar çıkmayacaktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00