Miçotakis seçimi kazandı ama çoğunluğu sağlayamadı, ufukta yine seçim var

Miçotakis seçimi kazandı ama çoğunluğu sağlayamadı, ufukta yine seçim var
Yunanistan'da dün yapılan genel seçimin galibi, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oldu. Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise YDP'nin oldukça gerisinde kaldı. Miçotakis...

Yunanistan'da dün yapılan genel seçimin galibi, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oldu. Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise YDP'nin oldukça gerisinde kaldı. Miçotakis parlamentoda çoğunluğu elde edemese de açık farkla kazandığı zaferini, "siyasi deprem" olarak yorumladı.

İlk sonuçlara göre YDP oyların yüzde 40,8'ini aldı. Fakat seçimler nisbi seçim sistemi ile yapıldığından YDP, tek başına hükümet kurabilmesi için gerekli olan yüzde 46 oranını tutturamadı.

YDP, 300 üyeli Yunanistan Parlamentosu'nda 145 milletvekili çıkardı.

Başbakan Miçotakis, sonucun seçmenin partisine dört yıllık yeni bir yönetim için yetki verdiğini gösterdiğini söyledi.

Zafer konuşmasında Miçotakis, "Halk, Yunanistan'ın tek başına Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" dedi. Miçotakis, "mümkün olan en kısa sürede" yeniden seçime gidilmesini istedi. Yunanistan'da yeni genel seçim 25 Haziran'da yapılabilir.

Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza'nın oy oranının yüzde 20,1'de kalması partinin destekçileri arasında büyük hayal kırıklığı yarattı.

Sosyalist PASOK ise oylarını artırarak yüzde 11,5'lük oy oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu. Çok büyük bir sürpriz olmadıkça hükümet kurulamayacağı tahmin ediliyor.

Batı Trakya Türkleri 4 milletvekili çıkardı

Batı Trakya'dan 4 Türk aday Yunan parlamentosuna girmeye hak kazandı. Rodop ilinde Radikal Sol İttifaktan (SYRIZA) Özgür Ferhat, PASOK Partisinden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan geçen yıl ihraç edilen İlhan Ahmet, İskeçe ilinde ise SYRİZA'dan Hüseyin Zeybek ve PASOK Partisinden Burhan Baran milletvekili seçildi.