MİLLET İÇİN İTTİFAK

Millet İttifakı, kurulduğu günden bu yana belki de en zor sınavını veriyor. Çünkü iktidar kanadı, seçim sürecini öyle bilinen yasal-geleneksel yöntemlerle yürütmeyeceğinin sinyalini verdi. İşte bununla baş etmek ve her sorun için B planı geliştirebilmek, Millet İttifakı’nı oluşturanların hem seçimi kazanma, hem de ülkeyi yönetme yeteneklerini ortaya koyacak.

Herkes son toplantıya yoğunlaşırken, biz biraz daha geriden başlayalım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında, hakkında siyaset yasağı planları yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘ilgi gösterme dozu’ nedeniyle başlayan sorunla…

AHLATLIBEL ZİRVESİ
2022’nin son önemli siyasi aktivitesi olan Ahlatlıbel Zirvesi’ne ilişkin bilgiler geliyor. Kulislerdeki iddialara göre, ikili toplantıda iktidarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na ilişkin kararı, uzun uzadıya değerlendirildi. Akşener’in, “Kimsenin işine karışmak gibi bir niyetim yok, sizi de üzmek istemem, ama ben her zamanki duyarlılığımı gösterdim, siz de burada değildiniz”’ dediği belirtiliyor.

NEZAKETLİ UYARILAR
Kılıçdaroğlu’nun, Akşener’in gösterdiği duyarlılıkla sorunu olmadığı, kendisine teşekkür ettiği, ancak birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptığı öne sürülüyor.
Yemekte, Millet İttifakı tarafından son 6 ay içerisinde yaptırılan 6 anketin ele alındığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına kimin çıkarılması durumunda avantaj sağlanacağı konusunun tartışıldığı, iktidarın adımlarına karşın B planı yapılmasının gerektiğinin dile getirildiği öne sürülüyor. Kulislere göre, bu yemekte, kapsamlı bir son anket yaptırılarak, adayın belirlenmesi konusunun da ele alındığı iddia ediliyor.

MUTFAKTA NE OLUYOR?
Bütün bunların ardından, 6’li masa tam kadro toplantı yapıp, iktidarın salvolarına hazır oldukları ve gerekli yanıtı vereceklerini içeren açıklama yaparken, kapalı kapılar ardında, İYİ Parti kaynaklı sıkıntılar yaşandığı ve son aşamada giderildiği dile getiriliyor. Örneğin Saraçhane krizinden sonra, İYİ Parti yönetiminin, Millet İttifakı iktidarının temel taşı olacak çalışmayı yapan iki komisyon toplantısına üye göndermediği ve son iki toplantının bu nedenle gecikmeli yapıldığı biliniyor.

Sanki, “Siz beni üzerseniz, ben de sizi üzerim” mesajı verilmiş gibi. Millet İttifakı’nın iktidar yol haritasını çizen iki komisyon çalışmalarını yüzde 95 oranında tamamladı. Son rötuşlar, İYİ Parti’nin tavrı nedeniyle iki haftalık gecikmenin ardından tamamlandı. Bu da gösterdi ki, Akşener’in zaman zaman zorluk çıkartma potansiyeli var. CHP ve İYİ Parti yönetimlerinin ittifakta daha fazla söz sahibi olmaları anlaşılır bulunuyor, ancak içerdekilerin deyimiyle ‘Bu masanın sahibi biziz’ havası sıkıntı yaratabiliyor. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu ile Ali Babacan’ın iyi anlaşması ve sık sık benzer görüşleri dile getirmesinin de abi-kardeş kıskançlığı yarattığı iddia ediliyor.

SON VİRAJ
Sonuçta Millet İttifakı olası adayın yol haritasını ve politika çizgisini ortaya koyacak iki metni hazırladı. Cumhurbaşkanı adayının önünde iki dosya olacak. Biri uygulanacak politikanın ana başlıkları, diğeri göreve gelmesi durumunda kimlerle yol alacağı olacak. Bu çalışma da liderlerin yaptığı açıklamalar da değerli elbet. Ama yazının başında dediğimiz gibi kapının önü ve arkasını iyi yönetmek gerekir.

‘Beş benzemez’den bir hikaye çıkarmanın zorluğunu herkes biliyor. Aslolan millet için ittifakın gereklerini unutmamak. Millet için yola çıkıldıysa, taviz vermek veya fedakarlık yapmak gerekecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi