Millete IBAN Somali’ye 30 MİLYON $ HİBE

Millete IBAN Somali’ye 30 MİLYON $ HİBE
THK’ya ait yangın söndürme uçakları 4 milyon dolarlık bakımları yapılmadığı için hangarda yatıp Türkiye’nin ormanları hızla yanarken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, Somali’ye 30 milyon...

THK’ya ait yangın söndürme uçakları 4 milyon dolarlık bakımları yapılmadığı için hangarda yatıp Türkiye’nin ormanları hızla yanarken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, Somali’ye 30 milyon dolar hibe kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Somali’ye yardımlar son 5 yılda 500 milyon doları aşarken, AKP’ye yakın şirketlerin aldığı ihaleler de dikkat çekiyor. Yayınlanan milletlerarası anlaşmaya göre, Türkiye, Somali’ye bütçe finansmanı ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amaçları için kullanılmak üzere aylık 2.5 milyon dolar olmak üzere toplam 30 milyon doları aşmayacak şekilde hibe nitelikli finansal katkı sağlayacak. Anlaşmanın 1 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Somali adına Maliye Bakanlığı arasında imzalandığı belirtildi. Sosyal medyada siyasetçiler ve vatandaşlar hibe kararına tepki göstererek 30 milyon dolarlık hibeyi eleştirdi:
ÖZTRAK: KENDİ MİLLETİNE KALPSİZ, EL OĞLUNA MÜŞFİK
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Somali’ye 30 milyon dolar hibe gönderilmesine tepki gösterdi. Öztrak, “THK uçakları İçin 4 milyon dolar bulamayanlar; Somali’ye 30 milyon dolar gönderiyor” düşüncesini dile getirdi. Öztrak paylaşımında “Ciğeri yanan kendi milletine karşı son derece kalpsiz; Ama elin oğluna bir o kadar müşfik. Allah aşkına siz kimin için çalışıyorsunuz? Yeter artık, Bu milletin kanını emip, Ciğerini dağladığınız” ifadelerini kullandı. 
SOMALİ’NİN IMF’YE BORCU DA LİSTEDE
Türkiye’nin son yıllarda Afrika ülkesi Somali’ye dönük artan ilgisi ve yardımları dikkat çekiyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) verilerine göre, 2015-2019 döneminde Somali’ye 492,3 milyon dolarlık yardım yapıldı. Türkiye, 2020 sonunda Somali’nin IMF’ye olan borcunun 3,5 milyon dolarlık kısmını da ödeme kararı almıştı.
Türk şirketlerin Somali’de yatırımları da bulunuyor. Başkentteki Mogadişu Limanı’nın işletmesi 2014’ten bu yana Albayrak Grubu’nda. Başkentteki Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nın da işletmesi 2013’ten bu yana Türk şirketi Favori LLC’de. Şirketin sahibi Süleyman Kozuva, Mart 2019’da AKP’den Çerkezköy belediye başkan adayı olmuştu.
TOKİ’nin de başkent Mogadişu’da TİKA desteğiyle inşa ettiği Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi de Ocak 2015’ten bu yana hizmet veriyor.
SOSYAL MEDYADA
TEPKİ YAĞMURU
Engin ALTAY: Ülke yangın yeri. Milletin gözbebeği ormanları, tarım alanları, fabrikaları yanıyor, RTE Millete IBAN veriyor, #Somali’ye fermanla 30 milyon dolar yolluyor. Sultanahmet’te dilenip, Ayasofya’da sadaka dağıtıyor.
Tuncay ÖZKAN: Halka IBAN, Somali’ye 30 milyon dolar. Günlerdir ormanlarımız yanıyor. 4 milyon dolar masrafı var diye Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarını çürümeye terk eden AKP iktidarı, Somali’ye 30 milyon dolar gönderdi. Yazıklar olsun.
Av.Mahmut TANAL: Yangın söndürme uçağı almayan, 4 milyon dolara THK uçaklarının hazır hale getirilmesini sağlamayan Tek Adam yönetimi, tek bir imzayla Somali’ye 30 milyon dolar hibe etti. Tarih sizi affetmeyecek! #Somali
Metin Ergun: 4 milyon dolar gerekirdi diye THK’nın yangın söndürme uçaklarını tamir etme, sonra git Somali’ye 30 milyon dolar hibe gönder. Haydi haydi TAMAM … #MuglaYanıyor
İbrahim Özkan: Eve lazım olan camiye haramdır. 4 milyon dolar İçin THK Uçaklarına bakım yaptıramayanlar, tek imzayla 30 milyon dolar Somali’ye bağışlamış! Ve yine gece yarısı…. #Somali
Murat BAKAN: THK’ya uçakların bakımı için verecek 4 milyon doları bulamayan saray Somali’ye 30 milyon dolar hibe etti. #TermikSantrali söndürecek uçağımız yok ama çok şükür Somali’de itibarımız var.
Özgür KARABAT: Memleketimiz cayır cayır yanıyorken Erdoğan Somali’ye her ay 2.500.000 Dolar ve toplamında 30.000.000 Dolar hibe desteği yapacağını resmi gazete yayımladı. Tarihin en rezil sayfaları sizin için ayrıldı!
Ensar Aytekin: Ülkemiz cayır cayır yanıyor, #termiksantrali tutuşmuş insanlar uçak istiyor, para yok bakım yapamıyoruz diyorlar. Ama Resmi Gazete’de Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, #Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe veriyorlar. Ya hiç mi utanmanız yok, bu ülke size ne yaptı?
Neslihan Hancıoğlu: Ülkemiz günlerdir yangınlarla boğuşuyor, Kemerköy #termiksantrali tutuşmuş, binlerce yurttaşımız tahliye ediliyor, 4 milyon dolarlık harcamayla havalanacak olan uçaklar hangarda bekliyor; böyle bir günde Cumhurbaşkanı #Somali’ye 30 milyon dolar hibe veriyor. Bu nasıl aymazlıktır!
Gani Müjde: “Borç içinde yüzen vatandaşlar, keşke biz de Somali’de doğsaydık diyecekler”