Milletin kesesinden hayırseverlik

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 17, 2023 / 08:35

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), önceki akşam düzenlenen yardım kampanyasında açıkladığı 30 milyar liralık bağışı, 2022 kârından yapacak.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin internet sitesi ekonomim.com’da yer alan habere göre, Merkez Bankası kaynakları, TCMB’nin 30 milyar liralık bağışının, bankanın 2022 kârından karşılanacağını, her yıl Hazine’ye aktarılan temettünün bu yıl 30 milyar lirasının kampanya için tahsis edileceğini açıkladı. Merkez Bankası, 1999’daki Marmara depremi sonrasında da bağış yapmıştı. TCMB’nin kârının 40-50 milyar lira seviyesinde olması bekleniyor.

Merkez Bankası, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı’na en büyük ortağı olduğu için genel kurulu sonrası temettü ödemesi yapıyor. Nisan’da gerçekleşen genel kurullar sonrası bankanın kârı ve oluşan temettü miktarı açıklanıyor. Sonrasında bu miktar, Hazine hesaplarına geçiyor. Bu yıl da nisanda yapılacak genel kurul ile Hazine’ye aktarılacak 2022 kârının 30 milyar lirası depremzedelere bağış olacak.

Kamu bankaları, iki ay önce ‘Hazine’den aldığı’ parayı bağışladı

Depremzedeler için düzenlenen ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki kamu bankaları ve kuruluşlardan toplamda 50,5 milyar TL bağış sözü geldi. Beş kamu bankasının toplam yardım miktarı 41 milyar TL oldu. Toplanacak yardımlar, AFAD ve Kızılay’a verilecek.

Neredeyse bütün kamu şirketlerini elinde bulunduran TVF, iki ay önce üç kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırmıştı. TVF’nin yönetim kurulu başkanıysa AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Kampanyaya en yüksek bağışı 30 milyar lirayla Merkez Bankası yaparken, Türkiye Varlık Fonu’ndaki Ziraat Bankası 20 milyar lira, VakıfBank 12 milyar lira, Halkbank 7 milyar lira, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da 1 milyar lira bağış sözü verdi.

YAYINDA 115 MİLYAR 146 MİLYON LİRA TOPLANDI
Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı.

Yine TVF’ye bağlı Türk Telekom, THY, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Sigorta da 2 milyar lira, Turkcell 3,5 milyar TL bağış yapacağını açıkladı.

Yani başında AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu TVF’ye bağlı kuruluşların toplam yardım miktarı 52,5 milyar TL oldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı: Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşürülüyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşürüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, “Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur” ifadelerine yer verildi. Başkanlık bir örnekle uygulamanın nasıl olduğunu açıkladı:

“Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100.000TL kazancı olan bir kurum 20.000TL AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20.000TL’yi indirecektir. Kalan 80.000TL üzerinden %20 oranında hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4.000TL’dir.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top