Milli gelir kaça olur?

Milli gelir kaça olur?
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin her gün iyiye gittiğini söyleyip milli gelir ile övünürken “9 bin 500 dolara dayandı” deyince siyaset ve ekonomi dünyasında milli gelir tartışmasını da başlatmış oldu.Bakan...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin her gün iyiye gittiğini söyleyip milli gelir ile övünürken “9 bin 500 dolara dayandı” deyince siyaset ve ekonomi dünyasında milli gelir tartışmasını da başlatmış oldu.
Bakan Mustafa Varank, “2002 öncesi dönem daha iyiydi iddiası kocaman bir yalan” diye paylaşım yaptı, “1984 - 2002 arası 19 yıllık dönemde Türkiye’de kişi başına milli gelirin ortalaması SADECE 2650 $’DI. Biz milli geliri artırarak iktidarımızda 9670 $’A YÜKSELTTİK.” dedi.

BABACAN’DAN İTİRAZ
DEVA lideri Ali Babacan, Erdoğan’a “Milli gelir 9 bin 500 dolara dayanmadı, 9 bin 500 dolara düştü” diyerek son 20 yılın tablosunu paylaştı. Babacan’ın paylaştığı verilere göre 2002’de 3 bin 608 dolar olan kişi başı gelir 2013’te 12 bin 582 dolara çıktı.

SIĞINMACILAR UYARISI
Ekonomist İris Cibre “Kişi başı gelirimizi bir zahmet hesaplarken sığınmacıları da hesaba katar mısınız lütfen, o zaman 1984’ün de altında kalıyoruz da, bilmenizi isterim” diyerek Bakan Varank’a gönderme yaptı.

KARA: TÜRKİYE’NİN PAYI %40 DÜŞTÜ
Ekonomist Prof.Dr. Hakan Kara, “Son 20 yılda gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisinin aldığı payın %40 düştüğünü biliyor muydunuz?” diye sordu. Prof. Kara. “Doğru soru milli gelirin kaç kat arttığı değil, akranlar nereye giderken bizim nereye gittiğimiz” diyerek paylaştığı tabloda Türkiye’nin milli gelir sıralamasında 87’nciliğe düştüğünü ortaya koydu. Prof. Kara, “Ülkelerin iktisadi başarısına göreli bakmak gerekiyor. Doğru soru milli gelirin kaç kat arttığı değil, akranlar nereye giderken bizim nereye gittiğimiz.” dedi.

ÖZÜDOĞRU: TÜRKİYE KÜÇÜLDÜ
Ekonomist Burcu Aydın Özüdoğru, Prof. Kara’nın paylaşımına “Açıklama: Diğer ülkeler daha hızlı büyüdüğü için değil, Türkiye ekonomisi $ cinsi küçüldüğü için gelişmekte olan ülkeler içindeki payımız düştü.” yanıtını verdi. Özüdoğru, “2013 yılında $958 milyar olan milli gelirin bu yıl $692 milyara düşmesi bekleniyor.” tespitini de paylaştı.

AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinin önemine vurgu yaparak “Seçimlere kadar önümüze getirecekleri her oyunu bozacağız” dedi. Türkiye’nin ekonomik olarak her gün daha da iyiye gittiğini ifade eden Erdoğan “Şu anda kişi başı milli gelir 9 bin 500 dolara dayandı, daha da iyi olacak; seçimlere kadar oyunları bozacağız” ifadesini kullandı.