Milyon dolarlık transferi duyurdu, Erdoğan'a çağrı yaptı: ÇIK SÖYLE

Milyon dolarlık transferi duyurdu, Erdoğan'a çağrı yaptı: ÇIK SÖYLE
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin TBMM Meclis Grup Toplantısı’ndan yaptığı açıklamada, “Toplu bir kaçış planı yürürlükte” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vakıf süsü verdiği paralel yapılarla...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin TBMM Meclis Grup Toplantısı’ndan yaptığı açıklamada, “Toplu bir kaçış planı yürürlükte” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vakıf süsü verdiği paralel yapılarla yurt dışına devasa paralar aktardığını ifade etti. Yurt dışındaki yapının başında da Erdoğan’ın aile bireylerinin bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, saat 22.00’de açıklama yapacağını duyurdu.

Konuşmasında bürokratlara seslenen Kılıçdaroğlu, “Birkaç yüz kişi ile sınırlı. İzin çıkarma peşindeler. O birkaç yüz kişilik kurtarma operasyonunda sen yoksun” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN VAKIFLAR ARACILIĞIYLA ABD'YE PARA TRANSFER EDİYOR'
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Kılıçdaroğlu, TÜRGEV ve Ensar vakıfları aracılığıyla ABD’de kurulan vakfa 1 milyar lira para gönderildiğini öne sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabında yayınladığı videoda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesi hakkında önemli iddialarda bulundu.

“Belgeler elimizde, para akışlarının hepsi elimizde” diye konuşan Kılıçdaroğlu, ABD’de bir vakıf kurdurulduğunu belirterek “Paravan bir vakıf kuruyorlar, başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan ailesi üyelerine ait. Bu paravan yapının izin çıkarma hakkı kazanması için paraya ihtiyacı var. Türkiye’den iki vakıf seçiliyor; öğrenciler için kurulmuş süsü verdikleri vakıflar. Bu vakıfların asıl var olma sebeplerini de bugün öğreneceksiniz; TÜRGEV ve Ensar.. Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye…” dedi. Söz konusu vakıfların 20 milyon, 10 milyon dolar şeklinde havaleler yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bir TÜRGEV bir Ensar, durmuyorlar para gönderme listesinin sonu yok. Hepsinin dökümleri elimizde…1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar ABD’ye” dedi.

“Siz bu paraları nereden buldunuz, bu dövizleri neden Amerikalara taşıyorsunuz?” diyen Kılıçdaroğlu, “ABD’ye kaçmaya hazırlananlar, yeni iktidarın sizi orda rahat bırakacağını mı düşünüyorsunuz? Çok fena yanılıyorsunuz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yüklenen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan çık söyle; bu para gönderttiğin paravanın başında senin ailenden kim var? Çık söyle ailenden kim gönderiyor bu paraları ve yine ailenden kim alıyor bu paraları karşı tarafta yani Amerika’da çık anlat, çekinme!” dedi.

İKTİDAR SÖZCÜLERİ SEFERBER OLDU


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun iddialarını ‘nefret siyaseti’ sözleriyle değerlendirdi. Çelik şunları söyledi:

“Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar bir sürü temelsiz iddia ortaya atıp belge bilgi açıklayacağım dedi ancak açıklamaları hiçbir siyasi netice doğurmadı. Tüm bu açıklamalar çevre kirliliğinden başka bir şey üretmemiştir. Kılıçdaroğlu, Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili ‘kaçacak’ ifadesini kullanmış. Bunu daha önce de söylemişti ancak milletimiz 15 Temmuz gecesi kimin tanklara karşı milletiyle beraber direndiğini kimin de tankların yol vermesiyle kaçtığını görmüştür.

Kılıçdaroğlu’nun devlet bürokrasisini sürekli olarak tehdit etmesi, Türkiye Cumhuriyeti devletini işlemez hale getirmeye dönük bir teşebbüstür. CHP yönetimi, siyasete nefret yazılımı yüklemeye çalışıyor. Bu, CHP’ye gönül vermiş vatandaşlarımızın hak etmediği bir durumdur. Nefret siyasetine karşı durmaya kararlıyız.

Cumhurbaşkanımızı hiç kimse nefret siyasetinin diliyle tehdit edemez. Cumhurbaşkanımıza nefret siyasetiyle saldıranlara gerekli karşılığı siyaset ve hukuk temelinde vermeye devam edeceğiz.”

İktidar sözcüleri Kılıçdaroğlu’nun iddialarını yalanlamak için seferber oldu. Canlı yayınlara katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ sert sözler sarf etti. Bu televizyon kanalları Kılıçdaroğlu’nun iddiasına ise yer vermedi.

TÜRGEV VE ENSAR'DAN İDDİALARA YALANLAMA
İddianın muhataplarından TÜRGEV internet sitesinden, Ensar ise Twitter hesabından ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Hiçbir yasal ve ahlaki dayanağı olmayan, baştan sona bir FETÖ kumpası görüntüsünü andıran bu akıl ve izan dışı iddiaları cevaplamaya tenezzül etmemiz, iddia sahiplerine biçtiğimiz değerden değil kamuoyuna duyduğumuz saygıdandır. Takdir yüce milletimizindir" ifadeleri yer aldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN İSİM VERMEDEN İŞARET ETTİĞİ TÜRKEN İLE İLGİLİ BİLİNENLER
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜGVA ve Ensar vakıfları aracılığı ile 1 milyar liranın ABD’deki paralel bir vakfa transfer edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun ismini vermediği vakfın ise TÜRKEN olduğu biliniyor.


A’DAN Z’YE TÜRKEN VAKFI
TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortaklığıyla 2014 yılında ABD’de kurulan TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş belgesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu’nda ise Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yanı sıra Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu da olan Saray’a yakın bazı isimler bulunuyor.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından da paylaşılan, ABD Gelir Dairesi kayıtlarına göre, son iki yılda yapılan bağışlar hariç, şirketin toplam varlığı, 67 milyon dolar, yani 1 milyar TL büyüklüğünde.

Özcan, elindeki bilgileri paylaşırken, “Misyonu burs ve öğrencilere yurt sağlamak olan bu vakfın, son vergi beyannamesine göre o sene verdiği toplam burs ise sıfır dolar” ifadelerini de kullanmıştı.

Efsanevi boksör Muhammed Ali’nin çiftliğini satın alması ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen inşa etmesi ile gündeme gelen vakfa 2015-2020 yılları arasında sadece TÜRGEV tarafından 25 milyon 531 bin ABD Doları aktarıldı. 2014-2019 yılları arasında da Ensar Vakfı’nın aktardığı tutar 34 milyon 989 bin ABD Doları oldu.

KIZILAY ARACI OLMUŞTU
Saray’a yakın şirketlerden Başkentgaz da TÜRKEN Vakfı ile kurduğu ilişki ve muaf olduğu vergilerle gündeme gelmişti. 2017 yılının Aralık ayında, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan TÜRKEN Vakfı’na ulaşan 8 milyon dolarlık bağış, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etmişti. Söz konusu para, Başkent Gaz’dan doğrudan TÜRKEN Vakfı’na aktarılmak yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracı kılınarak verilmişti. Para Kızılay aracılığı ile gönderildiği için Başkent Gaz’ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise bu gelişmelerin ardından, “Şirket, vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” açıklama yapmıştı.

Ayrıca TÜRKEN Vakfı’nın Genel Sekreteri Haluk Gani’nin, bir KİT olan ETİMADEN’in ABD’de kurduğu ETİMİNE USA Şirketi’nin 13 bin 500 Avro (89 bin lira) maaşlı Genel Müdürü olduğu ortaya çıkmıştı.

ENSAR ve TÜRGEV ABD Adalet Bakanlığı’nın resmi denetiminde
ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na başvurup resmi kayıt yaptırdı. Başvuruyu 18 Mayıs tarihinde TÜRKEN Vakfı Başkanı Behram Turan yaptı.

Tele1 köşe yazarı Yılmaz Polat’ın haberine göre, Ensar ve Türgev Vakıfları bundan böylece ABD’deki faaliyetleri, geliri ve harcamaları konusunda Adalet Bakanlığı’na her 6 ayda bir bildirimde bulunmak zorunda. Adalet Bakanlığı iki vakfın siyasi etkinlikleri ve faaliyetlerini ayrıntılı biçimde istiyor.

7121’ numaralı 15’er sayfalık resmi kayıtta müracaat eden kuruluş ‘Turken Foundation Inc.’ olarak gösteriliyor.

Böylece Ensar ve Türgev Vakıfları ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı, (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) FARA’ya kayıtlı ülkelerin yer aldığı listenin ‘Türkiye’ bölümüne girdi.

FARA’nın ülkeler listesinde o ülke için çalışan lobi şirketleri, siyasi partilerin ABD temsilcilikleri ile kurumların gelir ve yaptığı harcamalarla ilgili bildirimler yer alıyor. AKP’de ABD temsilciliği de 15 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı’na kayıt yaptırmıştı.

Ulaştığım resmi belgelere göre, TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş tarihi 2014’den 2020 yılına kadar ENSAR ve TÜRGEV’in kasasına toplam ’60 milyon 520 bin 732 dolar’ girmiş. Bunun ’34 milyon 989 bin 602’ doları ENSAR Vakfı, ‘25 milyon 531 bin 129’ doları da TÜRGEV’in belgesinde yer alıyor.

Belgede ENSAR’ın, ‘TÜRKEN Vakfı’nın misyonuna maddi destek sağladığı’ bilgisi veriliyor.

TÜRKEN Vakfı en pahalı kentlerinden New York Manhattan’da bir gökdelen yaptırıyor.

Belgede iki vakfın ABD’de inşaat işlerine harcadığı miktarlar tarihleriyle yazıyor.

Belgelerde TÜRKEN Vakfı’nın çeşitli tarihlerde New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bağış toplantılar ile Vakfın sponsor olduğu Türkiye gezileri tarihleriyle bildiriliyor.

Vakıflar tanıtılırken ‘hayır kurumu’ oldukları yazıyor, Türk yasalarına uygun olarak kamu kurumlarıyla (çoğunlukla belediyeler ve üniversitelerle) hizmet projeleri yaptığı anlatılıyor.