MİLYONLUK TABLOLAR

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 12, 2022 / 08:25

Daha önce, Türkiye’de tamamen İslamcı ideolojik saplantı nedeniyle uygulanmaya çalışılan düşük faiz anlayışı ve üretimsizliğin neden olduğu yüksek enflasyondan kaynaklanan ekonomik krizin önüne bir türlü geçilemeyince, insanların birikimlerini korumak için sanat eserlerine yoğun ilgi gösterdiğini vurgulamıştım.

Bence doğru isimlere yatırım yapıldığında, sanat piyasası hala güvenli yatırım olarak yerini koruyor. Türkiye’nin önemli müzayede evlerinden olan Artam Antik A.Ş.’nin bu yılın son müzayedesinde çıkan Türk resminin önemli isimlerinin fiyatlarını, geçmiş yıllarla karşılaştırdığınızda, sanırım bana hak vereceksiniz.

18 Aralık’ta yapılacak müzayedede öne çıkan resimlerin başında, 3 milyon 900 bin lira açılış fiyatıyla İbrahim Çallı’nın nü tablosu geliyor. Çallı’nın 160×95 santimetre ebatlarında tuval üzerine yağlıboya eseri Kasım 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde, Ahu Antmen küratörlüğündeki “Üryan, Çıplak, Nü” etkinliğinde sergilenmişti. Eser, Kaya Özsezgin’in yazdığı “Türk Ressamları Dizisi-2 İbrahim Çallı” (Yapı Kredi Yayınları-1993) ve 2012’de yayımlanan, Oğuz Erten’in “Yahşi Baraz’ın Büyük Sergileri” başlıklı iki ciltlik kitabında da yer almıştı.

Müzayedenin öne çıkan yapıtlarından biri de Ömer Uluç’un “Karşılaşma-Kadın Erkek” adlı diptik çalışması. 1989 tarihli, tuval üzerine akrilik eserin açılış fiyatı 1 milyon 800 bin lira olarak belirlenmiş.

BEDRİ RAHMİ’DEN KARTALBABA ÇINARI
Türk resim sanatının önemli isimlerinden olan, halk sanatının zenginliğini çağdaş resimle buluşturan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserlerinden önemli bir seçki de müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Eyüboğlu seçkisinde en dikkat çeken eser ise sanatçının önemli yapıtlarından biri olan “Kartalbaba Çınarı.” Çift taraflı bu eserin ön yüzeyinde resme ismini veren çınar ağacı, arka yüzeyde ise Bedri Rahmi’nin ikonik figürleri ve motifleri var. 117×117 santimetre ebatlarında duralit üzerine yağlıboya olan bu eserin açılış fiyatı da 700 bin lira.



DİĞER ÖNE ÇIKAN ESERLER
Geçen 25 Eylül’de yaşama vedan eden Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet’in, biri 100×130 santimetre ebatlarına sahip olmak üzere 10 eseri müzayedede yer alıyor. Alaettin Aksoy’un “İlahi Komedi”si, Mübin Orhon’un “Kırmızı”sı, Abidin Elderoğlu’nun “Yazı Kompozisyon”u, Cihat Burak’ın “Bu balığın adı 25 kuruşa söylenir”i, Mustafa Ata’nın “Süpermen”i, Kemal Önsoy’un “Ağaç”ı, İbrahim Safi’nin “Natürmortu”, Hikmet Onat’ın “Nakkaştepe’den” isimli eserlerini de müzayedede öne çıkan diğer yapıtlar olarak sayabiliriz.

Erol Akyavaş, Neş’e Erdok, Oya Zaim Katoğlu, Fikret Otyam, Şefik Bursalı, Mustafa Ayaz, Yalçın Gökçebağ’ın yanısıra daha birçok bilinen diğer ressamın da eserlerinin bulunduğu müzayedede, geliri Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışlanacak Hasan Vecih Bereketoğlu, Kayıhan Keskinok, Garabet Yazmacıyan, Hüseyin Bilişik, Necdet Kalay resimleri de yer alıyor. Genç kuşak ressamların yapıtlarının da bulunduğu müzayedeyi www.artam.com internet adresinden inceleyebilirsiniz.

(Not: Bilgiler Artam Dergi’den alınmıştır)

Almanya’da yüksek lisans eğitimi yaparken Hürriyet’in Köln bürosunda göreve başladı. Bu ülkede Cumhuriyet ve Sabah gazeteleri için de çalıştı. “Kara Ses” Cemalettin Kaplan’ın faaliyeterini, Solingen faciasını, Tansu Çiller’in uyuşturucu kaçakçısı Baybaşin’inleri koruduğuna dair Alman yargısının iddialarını ve Ankara’nın AB sürecini Türkiye’ye duyuran gazeteci oldu. 1998’de Hürriyet Ankara büroda Avrupa baskıları için çalışmaya başladı. Daha sonra diplomasi, savunma ve güvenlik alanlarına geçti. AKP iktidarı ile Doğan grubu arasının açılmasına neden olan Deniz Feneri davasını bizzat Frankfurt’ta izledi. 2010’da Ankara Temsilci Yardımcısı oldu. Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti, ÇGD ve Bülent Dikmener Jüri Özel ödülleri kazandı. Hürriyet gazetesinde 27 yıl çalıştıktan sonra gazete ile yollarını ayıran Uğur Ergan, Gazete Pencere’de Ankara’nın kültür-sanat hayatını yazıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top