Mirkelam Han, anlaşmazlığın kurbanı oluyor

Mirkelam Han, anlaşmazlığın kurbanı oluyor
İzmir’de tarihi Mirkelamoğlu Hanı’nda mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu restorasyon yapılamıyor.İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki 18’inci yüzyılda yapılan Mirkelamoğlu Hanı, iki katlı ve avlulu...

İzmir’de tarihi Mirkelamoğlu Hanı’nda mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu restorasyon yapılamıyor.

İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki 18’inci yüzyılda yapılan Mirkelamoğlu Hanı, iki katlı ve avlulu kuruluşuyla klasik Osmanlı şehir içi hanların tipik bir örneği olarak öne çıkıyor.

Restorasyon için Konak Belediyesi tarafından hazırlatılan proje, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2015 yılında onaylandı. Ancak çoklu mülkiyet nedeniyle mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlık sonucu handa restorasyon yapılamadı. Konak Belediyesi’nden yapılan açıklamada, restorasyon için projenin hazır olduğu, ancak mülk sahiplerinin kendi aralarında anlaşması gerektiği belirtildi.


Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Yusuf Perçin Erturan, şöyle konuştu:

BETON DÖŞEME KALDIRILMALI
“Yapının taşıyıcı sistemi sağlam fakat zamanla malzemenin bozulması nedeniyle yenilemelere gitmek gerekiyor. Mirkelam Hanı, hem konaklama hem depolama hem de dışarıya açılan dükkanları ile satış üniteleri olan bir han. Caddeye bakan bazı pencereler genişletilmiş. Beton döşeme atılmış. Bu beton döşemenin kaldırılması gerekiyor. Genişletilmiş pencereler eski özgün haline getirilmeli. Birtakım tenteler eklenmiş, onların kaldırılması gerekiyor. Klasik restorasyon olmadığı için cephelerde bitkilenme gibi yapı problemleri var. Sıvalar dayanımını yitirerek yüzeyden ayrılmış. 2024 yılına kadar buranın restorasyonun yapılması gerekiyor yoksa yeniden bir restorasyon projesi çizilmesi zorunda kalınacak.”