Mısır’dan 10 yıl sonra ilk ziyaret

Mısır’dan 10 yıl sonra ilk ziyaret
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013’ten bu yana ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, “Mısır ile ilişkilerimizde yeni sayfalar açıyoruz” dedi.Çavuşoğlu,...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013’ten bu yana ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, “Mısır ile ilişkilerimizde yeni sayfalar açıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, depremlerin ardından «geçmiş olsun» ziyaretinde bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri›yi Adana Havalimanı›nda karşıladı.

Çavuşoğlu ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri, Mısır’dan yardım malzemesi taşıyan “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, depremin hemen ardından Mısır›dan yardımların gelmeye başladığını belirterek dostluk ve kardeşliğin zor zamanlarda belli olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi›nin Doha›da yaptığı görüşmenin de son derece verimli olduğunu kaydetti. Şükri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı›nda yaptığı görüşmede de bu ilişkileri geliştirmek için atılacak adımları ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır ama sadece her iki ülke için değil, bölgemizin istikrarı, huzuru ve kalkınması için de son derece önemlidir. İlişkilerimizin soğuk olduğu dönemde de sık sık vurguladığım gibi Mısır Akdeniz için, Arap dünyası için, İslam dünyası için, Filistin için, Afrika için, bizler için önemli bir ülkedir. Mısır’ın güçlü olması hepimizin yararınadır.”

SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE GELDİ
Mısır Dışişleri Bakanı, ziyaretleri kapsamında dün ilk olarak Şam’ı ziyaret etti. Böylece iç savaşın başladığı 2011’den bu yana ilk kez bir Mısırlı yetkili, Suriye’ye resmi düzeyde ziyarette bulundu.