50 milyon modern köle

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 3, 2022 / 01:15

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, dünya çapında her 150 kişiden biri ‘modern kölelik’ olarak adlandırılan sömürü düzeninde sıkışmış durumda. BM, modern kölelik mağduru toplam insan sayısının 50 milyon olduğunu söylüyor. Bu sayı, sadece dört yıl önce 40 milyondu.

Modern kölelik, insanların çeşitli yollarla sömürülmesini ifade eden bir üst terim olarak kullanılıyor. Modern kölelik, “Zorla çalışma, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik, ev hizmetlerinde kölelik” alt başlıklarında tanımlanıyor.

HER 150 KİŞİDEN BİRİ MODERN KÖLE

BBC Türkçe’nin haberine göre, BM’ye bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 49,6 milyon insanın modern kölelik koşullarında yaşadığını söylüyor. Bu, kabaca dünyadaki her 150 kişiden biri demek.

ABD’deki Richmond Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti ve kölecilik karşıtı bir aktivist olan Dr. Monti Datta, “Bu, genellikle ekonomik kazanç için savunmasız insanların sömürülmesi anlamına geliyor” diyor ve ekliyor; “Bu, fiziksel veya psikolojik baskı ile destekleniyor.”

ILO 27,6 milyon insanın zorla çalıştırıldığını söylüyor. Özellikle göçmen işçiler bu konuda savunmasız konumda. Bu kişiler, yoksul ülkelerden inşaat, tarım, hazır giyim ve ev hizmetleri gibi sektörlerde çalışmak üzere başka ülkelere taşınıyor, daha sonra bu işlerde sıkışıp kalıyor ve evlerine dönemiyor. Hindistan, zorla çalıştırma açısından belki de en kötü ülke olduğu belirtiliyor.

Dünyada 4,9 milyon kadın ve çocuğa seks işçiliği yaptırıldığı düşünülüyor. ILO ayrıca dünya çapında 22 milyon insanın zorla evlendirilmiş durumda olduğunu söylüyor.

MODERN KÖLELİKTEN KİM SORUMLU?

Dünyadaki zorla çalıştırmanın (zorla seks işçiliği dahil) yüzde 86’sından özel sektördeki işverenler sorumlu. ILO, dünya genelinde işverenlerin zorla çalıştırmadan 150 milyar dolar kâr elde ettiğini tahmin ediyor.

Bu paranın 51,8 milyar dolarının, Asya-Pasifik bölgesindeki işverenler tarafından zorla çalıştırılan 15,1 milyon kişiden elde edildiğini söylüyor. Bunun 46,9 milyon doları ise gelişmiş ülkeler ve Avrupa Birliği’nde elde edildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top