Morning Has Broken, Cat Stevens

Morning Has Broken, Cat Stevens
1971 yılı Mart ayı, Cat Stevens  (Yusuf İslam adını almasından 8 yıl önce) Londra Willesden’deki Morgan Stüdyoları’nda "Teaser and the Firecat" albümünün kaydı sırasında yapımcısı Paul Samwell-Smith  ile hararetli bir...

1971 yılı Mart ayı, Cat Stevens  (Yusuf İslam adını almasından 8 yıl önce) Londra Willesden’deki Morgan Stüdyoları’nda "Teaser and the Firecat" albümünün kaydı sırasında yapımcısı Paul Samwell-Smith  ile hararetli bir şekilde tartışmaktadır. Stevens "Bunessan" adlı İskoç/Gal ilahisini albüme koymak istemekte, yapımcısıysa plak şirketinin 45 saniyelik bir şarkıyı albüme koymayı kabul etmeyeceğini söylemektedir ki o yıllarda pop şarkılarda standart kabul edilen süre 3 dakikadır. 

Stevens bu şarkıya, ilham perisinin firarda olduğu bir dönemde bir ilahi kitabının sayfaları arasında rastlamıştır. Sözleri 1931’de İngiliz şair Eleanor Farjeon tarafından yazılmış olan ilahi, İskoçya ve Galler bölgesinde çocuklar için yapılan dini tören ve cenazelerde kullanıla gelmektedir. 

Orijinal adı Galce “Kutlu Bebek (İsa)” anlamındaki “Leanabdh an Aigh” olan ilahinin yaratıcısı, bir viski kaçakçısının eşi ve suç ortağı olan koyu Baptist Mary Macdonald’dır (1789-1872). Yıllar içinde bölgede çok bilinen bir ezgi haline gelen ilahi, zamanla Mary’nin doğup yaşadığı ve Galler Mull adasındaki bir kasabanın da adı olan Bunessan adıyla anılacaktır. 

1927’deyse bölgede araştırma yapan İngiliz subayı Alexander Fraser ilahiyi duyup not eder, sonrasında İngiliz şair Eleanor Farjeon üzerine yeni sözler yazar ve ilahi “Morning Has Broken” adını alır. 

                  

Şarkının albüme konabilmesinin tek yolu süresini 3 dakikaya çıkarmaktır. Stevens bunu nasıl yapacağını kara kara düşünürken, yan stüdyoda Rick Wakeman’ın "The Six Wives of Henry VIII" albümünde de yer alacak olan "Catherine Howard" (8. Henry’nin 5. karısı) parçasının kaydına kulak kabartır. (1969-1971 yıllarında Strawbs’da çalan Wakeman sonrasında YES’in klavyecisi olacaktır). 

“Catherine Howard”ın piyanolu girişine hayran kalan Stevens, Wakeman’a bu girişi “Morning Has Broken” olarak bilinen ilahiye uyarlaması için saatlerce dil döker, sonunda Wakeman sembolik bir 10 Pound karşılığında girişi ödünç vermekle kalmaz, kayıt sırasında piyanoyu da o çalar!.. 

Kayıt tamamlanır ve albüm Ekim 1971’de raflardaki yerini alır. Ancak Rick Wakeman’ı acı bir sürpriz beklemektedir; arka kapaktaki “credits” (yapımda emeği geçenler) bölümünde adı anılmamaktadır, üstelik 10 Pound’u da ödenmemiştir. 

Rick Wakeman’ın 2000 yılında BBC Radio 5’teki bir programda adının albüm kapağında yer almamasından duyduğu kırgınlığı dile getirmesinin ardından Cat Stevens (o sırada Yusuf İslam adını almıştır), özür dileyerek ihmalin plak şirketinin unutkanlığından kaynaklandığını söyler ve 10 Pound borcunu öder. 

Güneş hepimiz için güzel günlere doğsun!..

Morning Has Broken - Cat Stevens:

Catherine Howard – Rick Wakeman:

Bunessan: