MUAMMER KESKİN: MAHALLELERDE NELER YAPILACAĞINA KOMŞULARIMIZ KARAR VERİYOR

MUAMMER KESKİN: MAHALLELERDE NELER YAPILACAĞINA KOMŞULARIMIZ KARAR VERİYOR
Muammer Keskin, 35 yıllık siyasi tecrübesini Şişli Belediyesi’nde yaptığı projelere aktarıyor. Belediyeciliğe 1972 yılında başlayan Keskin, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan’la birlikte çalışmalarını İstanbul...

Muammer Keskin, 35 yıllık siyasi tecrübesini Şişli Belediyesi’nde yaptığı projelere aktarıyor. Belediyeciliğe 1972 yılında başlayan Keskin, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan’la birlikte çalışmalarını İstanbul Yakası Asfalt Şubesi’nde sürdürdü. Sonrasında Aytekin Kotil’e bağlı olarak Şişli Şube Müdürü sıfatıyla hizmet verdi. Keskin, CHP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere bir çok belediyeyi kazandığı 31 Mart 2019’dan beri Şişli Belediye Başkanlığı görevini sürdürüyor. Ekonomik eşitsizliğin dünyada tartışıldığı bir dönemde Şişli Belediyesi’nde “sosyal belediyecilik” örnekleriyle dikkat çeken Keskin, Caner Polat’ın sorularını yanıtladı.
◼ Son dönemde belediyeler arasında kamusal alanların yeniden kente kazandırılmasına ilişkin bir çaba gözlemliyoruz. Burada “israf” kritik kelime. Siz bu konuda neler yaptınız?
‘KAMUSAL ALANLAR KENTE KAZANDIRILIYOR’
Biz öncelikle Şişli’nin en büyük sorunlarından olan otopark sorununu çözmek için harekete geçtik ve 785 araçlık 5 otoparkımızı belediye bünyesine kattık. Burada bir üniversiteye her parseli 1 TL’den devredilmiş, arsayı ve üzerindeki taşınmazları kamuya geri kazandırdık. Önceden aylık 35 bin TL gibi bir bedelle kiraya verilen akaryakıt istasyonumuzu 32 milyon TL toplam beledelle 10 seneliğine kiraya verdik. Şimdi de ilçe sınırlarımız içerisindeki Şişli Etfal Hastanesi’nin taşınması gündemde, biz bunun yerinde dönüştürülmesi için çaba sarfediyoruz.
SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖRNEKLERİ
◼ Sosyal belediyecilik adına birçok projeniz var. Bu projelerden bahseder misiniz? Ayrıca tüm bu projelerin finansmanını nasıl sağlıyorsunuz?
Şişli Belediyesi olarak, ‘Sosyal Mutfak’ projemiz var. Bu projeyi Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu ve Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı işbirliğinde hayata geçirdik. Burası belediyenin öz kaynaklarını kullanmadan ihtiyaç sahiplerine ulaşan bir üretim üssü, aynı zamanda aşçılık eğitimi veren bir okul. Özellikle pandemi döneminde ihtiyaç sahibi 3 bin kişiye günde 2 öğün sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Bu projede 25 kişiye de istihdam sağladık. Ayrıca projenin ilk üç ayında mutfakta kullanılan tüm gıda malzemeleri ile istihdam edilen personelin giderleri, proje ortaklarının mali destekleri sayesinde sağlandı.

ŞİŞLİ DİKİMEVİ: Kadın istihdamına doğrudan katkı yapan Şişli Dikimevi var, burada mesleki eğitimler verilecek. Bu projeyi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mülteci Destek Derneği, Save The Children, Göçmen Dayanışma Derneği ve GİZİA Tekstil işbirliği ile yaptık. Neredeyse tüm projelerimizde ulusal ve uluslararası partnerlerimiz var. Burada pandemi döneminde sağlık çalışanları için forma, önlük ve maske dikimi yaptık.

‘EŞİT HİZMET ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ’

◼ Neredeyse her projenizin merkezinde kadın var. Kadın istihdamının yanında kadınlar için başka projeleriniz var mı?
Evet var tabii ki. Eşit hizmet anlayışıyla şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri Kadın Dayanışma Merkezimizi, 25 Kasım’da açtık. Kaptanpaşa Mahallesi’nde yer alan merkeze herhangi bir şiddet türü nedeniyle başvuran tüm kadınlar çocuklarıyla birlikte başvurabiliyor. Bu merkezin 7/24 ulaşılabilen bir hattı da var. Başvuran kadınlara ve çocuklara psikolojik, sosyal, hukuki tüm destek veriliyor. Hukuki destek için İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile de protokol imzaladık.
‘PANDEMİYLE EĞİTİM DİJİTALE TAŞINDI’
Pandemiyle mücadele noktasında belediye olarak neler yaptınız?
Şişli Dijital Sınıf projemiz aracılığıyla ilköğretim 5’inci sınıftan başlayarak ortaokul ve 12’inci sınıf dâhil tüm lise öğrencileri temel derslerde eğitim desteği alıyorlar. Bu proje, bilhassa pandemi koşullarında eğitim alanında çeşitli zorluklar yaşayan öğrencilerimizin ve ailelerinin ihtiyaç duyduğu desteği sağlıyor.
Ayrıca kültür ve sanat etkinliklerini pandemi döneminde dijital ortama taşıdık. Sosyal medya üzerinden sanatçılarımızı komşularımızla buluşturduk.
MAHALLELERDE NELER YAPILACAĞINA KOMŞULARIMIZ KARAR VERİYOR
◼ Sosyal belediyecilik örneklerinden bahsettiniz. Bu noktada toplumda şeffaflık ve denetlenebilirlik talebi var. Bu konuda bir adım attınız mı?
Evet biz göreve geldiğimizden bu yana hem karar alma süreçlerinde hem de bütçenin kullanımında komşularımızla birlikte karar almak istiyoruz. Bizim bu yıl için bütçemiz 700 milyon TL, dünya örneklerine bakarak bunun yüzde 10’unu mahallelerin ihtiyaçlarına ayırdık. Her mahalleden temsilcilerin olduğu “Mahalle Bütçe Komisyonu” oluşturduk. Mahallelerde neler yapılacağını komisyon karar veriyor. Bunun için de 50 milyon TL ayırdık.

MAHALLE EVLERİ:  Şuanda İnönü Mahallesi’nde hayata geçirdiğimiz bir ‘Mahalle Evleri’ projemiz var. Burada da ilçemizde yaşayan kadın, çocuk, genç, yaşlı, göçmen, sığınmacı ve dezavantajlı gruplar ile bireylere ve topluma yönelik çok amaçlı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem bunların sayısını da arttırmak istiyoruz.

KOMŞU KART: Biz pandemi döneminden de önce sosyal destek hizmetleri alanında önemli bir altyapı yatırımı yapmıştık. Örneğin Komşu Kart uygulamamızı olgunlaştırdık. Bu hem çevreci hem ihtiyaçlara çözüm üreten bir proje. Ailelere bir kart tanımlıyoruz, her ailede bu kart kadına veriliyor. Haftanın belirli günleri evlerden evsel atık topluyoruz ve atıklar için bu kartlara puan yüklüyoruz. Bu puanlar paraya dönüşüyor ve alışverişlerde kullanılabiliyor. Ayrıca bu puanlar barınaklara, bir çocuğun eğitimine de bağışlanabiliyor.

MAHALLE MUTFAKLARI: Çalışmayan kadınların istihdamını önceleyen ‘Mahalle Mutfakları’ projemiz var. Mahalle Mutfakları’nda dayanışmayı harekete geçirerek işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasını hedefliyoruz. Şişli Mahalle Mutfağı’nda eğitim ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Bu mutfakta işlenmemiş ve yarı işlenmiş gıdalardan ekşi mayalı ekmek, yoğurt, turşu, tarhana, salça gibi ürünlerin üretilmesi desteklenecek.

GIDA BANKASI: El Ele Yaşam Derneği arasında protokol imzalayarak belediyemiz bünyesinde Gıda Bankası kurulmasına yönelik çalışma başlattık. Komşu Kart’ı olan komşularımız buraya gelerek, ihtiyaçlarını karşılayacak. Marketteki ürünler de yine kart sahibi olan ama ihtiyacı olmayanlar tarafından bağışlanıyor.