Müdahalede geç kalınmış olabilir

Müdahalede geç kalınmış olabilir
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Bloomberg HT yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Aşan, “Kurun bu seviyelerde devam ettiği ortamda fiyat düzeltmelerinin etkisiyle ocak ayında eksi enflasyon...

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Bloomberg HT yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Aşan, “Kurun bu seviyelerde devam ettiği ortamda fiyat düzeltmelerinin etkisiyle ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum. Şubat’tan sonraki enflasyon önümüzdeki döneme dair enflasyon beklentisini belirleyecek dönem olacak” diye konuştu.

Aşan’ın yayında öne çıkan ifadeleri şöyle:
“Hedef ithalatı azaltıp ihracatı artırmak. Burada asıl parametre cari fazla. Nisanda çok büyük ihtimalle cari fazlayı görürüz. Bu cari açıkla enflasyonu düşürmek de mümkün değil. Önümüzdeki dönemde değerlendireceğimiz parametre cari fazla olacak. Bu sefer farklı olan cari fazlayı yüksek büyümeyle sağlıyor olmamız olacak.

“KURDAKİ HAREKET ÖNGÖRÜLEBİLİR DEĞİLDİ”
Kurun 20-30 liralara gideceğini öngörerek elbette bir model ortaya çıkmaz. Kurdaki hareket öngörülebilir değildi, yine de daha iyi yönetilebilinirdi. Kur kendini buraya atmadan önce daha erken müdahale edilebilirdi. Orada geç kalmışlık var mı, elbette olabilir. Devlet tarafında bundan daha hızlı davranmak mümkün değil. Devlet kontrolü fazla bir mekanizma. Önümüzdeki haftalarda Türk Lirası tasarruf sahibini güvence altına alan birkaç ürün daha duyabilirsiniz.

Enflasyon üzerindeki kur baskısının sınırlı kalacağını düşünüyorum. Büyük ihtimalle yüzde 15-18 arasında tamamlayacağız 2022’yi. Asgari ücretten enflasyona geçişkenlik 3-3,5 puan civarında olacaktır.

Ne bugün ne de dün böyle bir kamu müdahalesi söz konusu değil. TCMB rezervlerindeki gerilemeye ilişkin TCMB açıklama yapacaktır diye düşünüyorum.”