Muhalefete cami de yasak

Muhalefete cami de yasak
Yenimahalle Müftülüğü, Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun’un vefat eden kızının 40’ı için bir camide okutacağı mevlide ‘tadilat’ gerekçesiyle izin vermedi. Diyanet ise ‘tadilat nedeniyle başka bir yer önerildiğini’...

Yenimahalle Müftülüğü, Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun’un vefat eden kızının 40’ı için bir camide okutacağı mevlide ‘tadilat’ gerekçesiyle izin vermedi. Diyanet ise ‘tadilat nedeniyle başka bir yer önerildiğini’ ifade edip “Yenimahalle ilçesinde bir camide hatim programına izin verilmediği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; Kani Torun’un 29 yaşındaki kızı Hatice Torun, kanser tedavisi gördüğü Londra’da geçtiğimiz aralık ayının sonunda hayatını kaybetti.

Torun ailesi kızlarının kırkı için Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bir camide geride kalan hafta sonu mevlit okutmak istedi. Gelecek Partili Torun’un danışmanına uygun olduğu söylenen camideki mevlide, bir süre sonra Yenimahalle Müftülüğü tarafından tadilat gerekçesiyle izin verilmedi. Camide tadilatın olmadığı itirazlarına karşın “müftünün kararı denilerek” Yenimahalle’de izin verilmeyen mevlit, Çankaya ilçesine bağlı Bilkent’teki bir camide yapıldı.

TORUN: GELDİĞİMİZ YERİ GÖSTEREN ACI BİR DURUM
Kızını kaybeden Gelecek Partili Kani Torun, mevlide izin verilmemesine ilişkin, “Benim asistanım camiyi gidip gördü. ‘Sorun yok yapalım’ deniyor. ‘Usulen müftülüğe haber verilmesi gerekiyor’ diyorlar. Müftülükte isim alıyorlar. İsim ‘Kani Torun’ olunca yarım saat sonra konuşup geri dönüyorlar, ‘Orada tadilat var’ diyorlar.

Asistanımın ‘Ben şimdi geldim oradan tadilat falan yok’ demesi üzerine ‘Başlatacağız’ yanıtını veriyorlar. ‘İmam hiçbir şey demedi bize’ yanıtına da ‘Onun haberi yok’ diyorlar ve bize yeri vermediler” ifadelerini kullandı. Yenimahalle Müftülüğü’ne tepki gösteren Torun, “Geldiğimiz yeri göstermesi açısından acı bir durum” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise açıklama yaparak, ‘hatim programına izin verilmediği iddiasının gerçeği yansıtmadığını’ savundu. Mevlana Gençlik Merkezi’nde hatim programı talebinin Torun’un sekreteri tarafından ilçe müftülüğüne iletildiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
“İlçe müftümüz, okullara ara verilmesiyle birlikte gençlik merkezinin tadilata girdiğini kendilerine iletmiş, aynı alanda bulunan Mevlana Camii›nde hatim programını düzenleyebileceklerini ve cami dışında da her türlü ikramın yapılabileceğini belirtmişlerdir. Bu görüşmenin ardından müftülüğümüze hatim programıyla ilgili herhangi bir talep ulaşmamıştır. İddia tamamen gerçek dışıdır.”