Muhalefeti fişlemek için yasa dışı uygulama satan şirkete Almanya’da soruşturma

Muhalefeti fişlemek için yasa dışı uygulama satan şirkete Almanya’da soruşturma
Türkiye’ye muhalefeti fişlemek için yasa dışı uygulama satma soruşturmasında FinFisher’ın yöneticilerine suçlama yöneltildi. Almanya’da savcılar FinFisher adlı casus program geliştiricisi şirketin dört eski yöneticisine,...

Türkiye’ye muhalefeti fişlemek için yasa dışı uygulama satma soruşturmasında FinFisher’ın yöneticilerine suçlama yöneltildi. Almanya’da savcılar FinFisher adlı casus program geliştiricisi şirketin dört eski yöneticisine, Türkiye’ye yasa dışı bir şekilde bu uygulamayı satma suçlaması yöneltti.

Savcılar, bu uygulamanın Türkiye’de iktidar tarafından muhalefeti fişlemek için kullanıldığını düşünüyor. Münih merkezli FinFisher şirketi, dünya genelinde kolluk kuvvetleri ve istihbarat servislerine FinSpy adlı uygulamayı satıyordu. Fakat hem sivil hem askeri amaçlarla kullanılabilecek yazılımların Avrupa Birliği dışına ihraç edilmesi izne tabi.

Münih savcılarına göre şirket 2015 yılında 5 milyon eurodan fazla bir fiyata bu uygulamayı Türk istihbaratına sattı, ardından da kullanımı için eğitim verdi.

Savcılar bu uygulamayla Türkiye’de, 2017’de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü sırasında muhalefetin gizlice izlenmeye çalışıldığını aktardı. Yürüyüş sırasında Twitter’da #AdaletİçinYürü etiketiyle yapılan bazı paylaşımlarda, tıklayan kişilerin telefonlarına bu casus uygulamayı yükleyen linkler bulunuyordu. Bu linklerin vardığını Access Now adlı insan hakları örgütü ortaya çıkarmıştı.