Muhalefetten iktadara ters köşe

Muhalefetten iktadara ters köşe
TBMM’de Güvenlik Soruşturması ve Arşiv teklifi görüşmeleri sırasında iktidar milletvekilleri salonda olmayınca muhalefetten gol yedi.AK Parti önceki gün Meclis yönetiminde değişiklik yaptı. Tecrübeli siyasetçiler Mustafa...

TBMM’de Güvenlik Soruşturması ve Arşiv teklifi görüşmeleri sırasında iktidar milletvekilleri salonda olmayınca muhalefetten gol yedi.
AK Parti önceki gün Meclis yönetiminde değişiklik yaptı. Tecrübeli siyasetçiler Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal grup başkanvekili olarak göreve başladı. Genel Kurul’da ise Güvenlik Soruşması teklifinin maddelerine geçilmesi sırasında Cumhur İttifakı beklemediği bir sıkıntı yaşadı. Teklifin maddelerine geçilmesi oya sunuldu. Oylamada muhalefetin sayısı fazla olunca ret kararı çıktı.
Birleşimi yöneten Başkanvekili Haydar Akar, “Kabul edilmemiştir, 20 dakika ara veriyorum” diyerek oturumu kapattı. Aradan sonra iktidar, muhalefeti ikna etmek istedi ancak başaramadı. Genel Kurul daha sonra çalışmadı ve kapandı. Meclis İçtüzüğüne göre TBMM’de reddedilen kanun teklifleri bir yıl süreyle yeniden görüşülemiyor. Ancak iktidarın tekrir-i müzakere talebi ile oylamayı yeniletebileceği belirtiliyor.
‘AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİ ŞAŞKIN’
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, oylama sonucunu Twitter hesabından “AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın” sözleriyle duyurdu.
Teklifin yeniden oylanamayacağını belirten Emir, “Maddelerin görüşülmesine geçilmesinin reddedilmesi İçtüzük gereği teklifin bütününün reddedildiği anlamına gelmektedir. TBMM tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde verilemez. TBMM Genel Kurulu, toplantısına başka bir gündem maddesiyle toplanarak devam etmelidir” dedi.