Muhalefetten YEP eleştirisi: TL kar gibi eridi, işsizlik arttı

Muhalefetten YEP eleştirisi: TL kar gibi eridi, işsizlik arttı
Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Ali Babacan Yeni Ekonomi Programı (YEP) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Dolar - euro karşısında TL kar gibi eridi. Yatırımlar düştü, işsizlik arttı” derken, Akşener,...

Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Ali Babacan Yeni Ekonomi Programı (YEP) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Dolar - euro karşısında TL kar gibi eridi. Yatırımlar düştü, işsizlik arttı” derken, Akşener, “Yazık oldu milletimizin hayallerine” dedi. Babacan da “Program Türkiye’nin fakirleştiğini hem tescil hem de ilan etmiştir” mesajını paylaştı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Beş gündür bekliyorum. Vatandaşları tebaası sayan ‘Sarayın Kibirli Adamı’ ve ‘Sosyete Damadı’ ne diyecek diye. Faizler inince, enflasyon düşecekti, Türk Lirası değer kazanacak, dolar - euro düşecekti. Yatırımlar artacak, işsizlik azalacaktı. Faizleri indirmedi diye Merkez Bankası başkanı bile görevden alındı. Ama gelişmeler tam tersine oldu. Enflasyon arttı” dedi.
2023 HEDEFLERİ ÇÖP OLDU
Programa ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener, “AK Parti 2011 yılından beri, 7 seçimdir, 2023 hedefleri diyerek milletimizden oy aldı. Bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programıyla 2023 hedeflerinin “çöp” olduğunu itiraf etti. Yazık oldu milletimizin hayallerine” ifadelerini kullandı.
‘SOMUT ADIMLARI GÖRMÜYORUZ’
“Türkiye’nin yeniden borç faiz sarmalına geri döndüğünü” belirten DEVA Partisi lideri Ali Babacan da Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:
“Bu programda işsizlere, gelirini kaybedenlere, çiftçilerimize, esnafımıza, özetle tüm vatandaşlarımıza rahatlama sağlayacak somut adımları görmüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde ülkemizin en acil ihtiyacı güven tesis etmektir. Hükümet önemli bir fırsatı heba etmiştir”

Öte yandan ‘Bidebunuizle’ yayınında açıklanan programı değerlendiren muhalefet partisi kurmayları da şu ifadeleri kullandı:
CHP Genel Sekreteri ve Ekonomist Selin Sayek Böke: Programın içinde yeni bir şey yok. Bugün krizi çıkarmış olan düzeni devam ettirme iddiası, pazarlama var. Gerçeklerden kopuk bir programla karşı karşıyayız. Bakan 2.5 milyon yeni istihdam yaratacağız dediğinde Türkiye’de 2 milyon istihdam kaybedildi. Dolayısıyla programdaki istihdam öngörüsünün nasıl bir fecaat yaratacağı geçmiş deneyimle sabit.
Deva Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı İbrahim Halil Çanakçı: Bu programların öncelikle gerçekçi ve tutarlı olması lazım. İkincisi hedefleri destekleyecek iddialı politika ve reformları içermesi gerek. Programda ciddi sıkıntılar var. Bu yıl için büyüme tahminini gerçeklikten uzak yaparsanız bütün programın inandırıcılığı yok olur.
Gelecek Partisi Hazine Ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan: Orta vadeli programın insanlara ve yatırımcılara güven verme sorumluluğu var. Türkiye’nin cari açık problemi var. Bu problem yapısal. Sayın bakan bunu ne kadar reddederse etsin, 2018’deki büyük kur krizi olmasaydı Türkiye 2019’da cari fazla verir duruma geçmeyecekti. Türkiye cari fazlayı ekonomi çöktüğünde verebilen bir ülke. Bu yapısal sorunu ortadan kaldırmadan hali hazırda yükselmiş olan güvensizliği artırmış oluyorsunuz.
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu: Ekonomiyi güven yönetir. Türkiye’de uzun süredir güven sorunu var. Albayrak’ın görevi teslim aldığı tarihte Türkiye’nin milli geliri 881 milyar dolar. Şimdi yıl sonu itibariyle her şey iyi giderse 702 milyar dolar olacak diyor. Yani ben sizi yüzde 20 daha fakirleşmiş bir Türkiye’ye getirdim diyor.
HDP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu: Sayın Bakan tamamen masalımsı bir dünya çiziyor. Türkiye’yle ilgi olan bir dünya değil bu bence. Hükümetin bundan önceki ekonomik programda hedeflediklerinin hiçbiri gerçekleşmemiş. Şimdi bize oradaki hedeflerin daha iyisini öneriyorlar. Fakat bunun herhangi bir karşılığı yok.