Muhalif yabancı fon alırsa ‘hain’ RTÜK’ün aldığı fonlar ‘caiz’

Muhalif yabancı fon alırsa ‘hain’ RTÜK’ün aldığı fonlar ‘caiz’
Yabancı STK’lardan fon alarak gazetecilik yapmaya çalışan medya kuruluşlarına ilişkin bir açıklama yaparak “milli güvenlik sorunu” diyen Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) da fonlandığı ortaya çıktı. RTÜK üyesi...

Yabancı STK’lardan fon alarak gazetecilik yapmaya çalışan medya kuruluşlarına ilişkin bir açıklama yaparak “milli güvenlik sorunu” diyen Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) da fonlandığı ortaya çıktı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, "Medya kuruluşlarının fon alması milli güvenlik sorunu oluşturabilir" açıklaması yapan RTÜK’ün, Avrupa Konseyi’nden 3,6 milyon euro fon aldığını söyledi. İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından, “Mesele fon değil, kimin aldığı..." değerlendirmesi yaptı.

RTÜK’ten açıklama gecikmedi: "Ülkemizin üyelik sürecinde çeşitli projelerde kullanılmak üzere AB'ye üzerine düşen oranda kaynak aktardığı herkesin malumudur. AB tarafından da Türkiye'ye, kendi maddi katkılarından doğan hakları doğrultusunda, resmi ya da özel kuruluşların hayata geçirdiği projelerde kullanılmak üzere çeşitli kaynaklar sağlanmaktadır. Hal böyleyken, maksatlı bir şekilde Üst Kurulumuzu hedef alan ilgili haberlerde yer verilen rakamlar da haberin içeriği de yine gerçeği yansıtmamaktadır. Bahse konu proje, AB'nin karşılanmaz talepleri sebebiyle AB Başkanlığı ile görüşülerek bir süre önce tarafımızdan askıya alınmıştır."

Söz konusu projenin gerçekleştirilmediği de belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"Art niyetli bir şekilde AB gibi meşruiyeti belli olan bir uluslararası örgütün fonları ile belirli amaçlara hizmet eden dış menşeili çeşitli kuruluşların diğer ülkelerin iç politikalarını dizayn etme çabasıyla o ülkedeki bazı medya organlarına para aktarımının aynı kefeye konulması en basit tabirle aymazlıktır, dezenformasyondur, yalan haberdir. Yalan haber ve dezenformasyonla mücadelemiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir."

Fon kullanan muhalif olunca 5’inci kol faaliyeti…

Türkiye’de medyanın yüzde 95’i AKP iktidarının kontrolünde. Hal böyleyken iktidarın hoşuna gitmeyen haber yapan azınlıktaki gazeteciler mahkemelerden çıkamıyor, hatta cezaevine koyuluyor. Cezaevine koyulmayanlar ise sokaklarda ulu orta saldırıya maruz kalıyor. Saldırganlar da kahraman edasıyla dolaşırken adalet seyrediyor… Bu siyasi iklimde yurt dışındaki STK’lardan fon kullanarak Türkiye’de gazetecilik yapmaya çalışan azınlıktaki gazeteciler için İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Beşinci kol faaliyetlerine müsaade etmeyiz” demişti.

“Yerli ve milli medyanın yanındayız” diyen, muhalif TV kanallarına her bir eleştiri için ceza yağdırmaktan kaçınmayan, iktidar yanlısı medyadaki ihlalleri, hakaretleri görmezden gelen RTÜK’ün Başkanı Ebubekir Şahin de yabancı fonları ağır sözlerle eleştirirken “basını ne için kullandıklarını” da bir anlamda itiraf etmişti:

“Maksatlı olarak fonlama konusunu masum göstermeye ya da sulandırmaya çalışanların olduğunu görüyoruz. Bu konu çok ciddi bir meseledir. Dışarıdan beslenen bir medya kime hizmet eder? Ülkemizin çıkarlarını ne kadar savunur? Yurt dışından kontrol edilebilen bu tip medya kuruluşları, Türkiye'yi düşman görenlerin ekmeğine kolayca yağ sürebilir. Malumlarınız toplumları etkilemenin en kolay yollarından birisi basını kullanmaktır. Algı operasyonlarıyla halka gerçek dışı bilgiler pompalamak, kamuoyunu yanıltıcı ya da infiale düşürücü yalan haberler servis etmek çok feci neticeler doğurabilir. Evet bu bir milli güvenlik meselesidir.”