Muharrem İnce ‘Memleket Hareketini' Sivas'ta başlattı

Muharrem İnce ‘Memleket Hareketini' Sivas'ta başlattı
Eski CHP Yalova milletvekili ve partinin 2018'deki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Bin Günde Memleket Hareketi"ni, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en önemli kilometre taşlarından Sivas Kongresi'nin 101. yılında Sivas'tan...

Eski CHP Yalova milletvekili ve partinin 2018'deki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Bin Günde Memleket Hareketi"ni, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en önemli kilometre taşlarından Sivas Kongresi'nin 101. yılında Sivas'tan yola çıkarak başlattı.

Sivas'taki ilk konuşmasında, hem iktidar, hem de partisi CHP yönetimine eleştiriler yöneltirken, CHP'yi böleceği eleştirilerine de "Biz bir bölen değiliz, yeni bir yol açanız" sözleriyle yanıt verdi.

İKTİDAR MESAJI VERDİ

Muharrem İnce, 13 Ağustos'taki basın toplantısının ardından ilk kez Sivas'ta sahaya indi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en önemli kilometre taşlarından Sivas Kongresi'nin 101. yıldönümünde başlatan Muharrem İnce, "Bin günde Memleket Hareketi" ile hedeflediği 2023 seçimleri için de "iktidar" mesajı verdi.

Muharrem İnce, İstanbul'dan uçakla geldiği Sivas'ta, kalabalık bir kitle yerine kendi ifadesiyle "simgesel" temsili sağlayacak az sayıda destekçisine seslendi.

Merak edilen konulardan birisi de Kılıçdaroğlu'nun, başlattığı hareket için yaptığı "Partimizin üyesidir, 4 Eylül'de Sivas'ta başlayabilir, gayet güzel itirazımız yok" sözlerine ne yanıt vereceğiydi. İnce bu konuda detaya girmedi, sadece "itirazı olmamasına teşekkür ederim" demekle yetindi.

PANDEMİ NEDENİYLE SINIRLI KATILIM

Muharrem İnce, 10 arkadaşıyla birlikte kiraladığını belirttiği, "Memleket Hareketi" otobüsü üzerinden destekçilerine seslenirken, çok sayıda televizyon kanalı bu konuşmayı canlı yayınladı. AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen kanallar konuşmanın neredeyse tamamını canlı yayınladı. Anadolu Ajansı da abonelerine konuşmayı canlı aktardı.

KARARSIZ SEÇMEN VURGUSU

Konuşmasında Türkiye'de işlerin iyi gitmediğini savunan İnce, mevcut partilere güvenmeyen ve yüzde 32'yi bulduğunu ifade ettiği "kararsız" seçmen için yeni bir seçenek olacağı mesajını verdi:

"Bir yanda ittifaklar var, bir yanda milletin dertleri var. Bir yanda Millet İttifakı var, biz de ordayız zaten, bir yanda Cumhur İttifakı. Ama Türkiye'nin daha büyük ittifaka ihtiyacı var, Misak-ı Milli ittifakına ihtiyacı var. Misak-ı Milli'ye, barışmaya kucaklaşmaya ihtiyacı var."

CUMHURİYET DEĞERLERİ ÖN PLANDA

Bir süre önce "CHP'de Atatürk düşmanları var" sözleri tartışma yaratan Muharrem İnce, konuşmasında Cumhuriyet değerleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılık ve onun izinden yürüyeceklerine ilişkin mesajlara ağırlık verdi.

Hareketi Sivas Kongresi'nin yıldönümünde başlatması da, tabana mesaj olarak yorumlandı.

KİMLERİ DAVET ETTİ, KİMLERİ ETMEDİ?

İnce, başlattığı harekette kimlerle yol yürüyüp yürümeyeceğini de anlattı.

İnce, emek kesimleri, ayrımcılığa uğrayanlar, ezilenlerin yanı sıra davetli listesini, "AK Parti'ye oy verip ülkenin geleceğinden kaygı duyan muhafazakarlar, kendilerini yalnız hisseden Atatürkçüler, düzeni değiştirmek isteyen solcuları, Ak Parti'ye koltuk değneği olmaktan sıkılmış milliyetçiler" olarak açıkladı.

Davet etmeyeceklerinin başına "Mustafa Kemal Atatürk'ü kabul etmeyenleri" koyarken, "Terör örgütleri ile ülke aleyhine çalışanları, güç ve menfaat odaklarıyla haşır neşir olanları, kadına şiddet ve çocuk istismarına karşı çıkmayanları, doğa ve çevreye saygısı olmayanları, siyasetten zenginleşmek isteyen ve ayrımcılık yapanların" hareketi içinde yer alamayacağını ifade etti.