Muharrem Sarıkaya: Depodaki oy miktarı Sinan Oğan veya ATA İttifakı bileşeni partilerin aldığından 7 kat fazla

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 23, 2023 / 12:38

Muharrem Sarıkaya, bugün yayımlanan “Hedef 8.5 milyon…” başlıklı yazısında, sandığa gitmekten kaçınan veya gidip geçersiz oy kullanan seçmenin oy potansiyelinin Sinan Oğan veya ATA İttifakı bileşeni partilerinden 7 kat fazla olduğunu belirtti.

 “Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki tarafı da görünürde ATA İttifakı bileşenlerinin oylarına yoğunlaşıyor gözükse de aslında hedeflerindeki oy deposu farklı…”  diyen Sarıkaya, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalan adayların hedeflerinin  sandığa gitmekten kaçınan veya gidip geçersiz oy kullanan seçmen olduğunu söyledi.

Sarıkaya’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin iki tarafı da görünürde ATA İttifakı bileşenlerinin oylarına yoğunlaşıyor gözükse de aslında hedeflerindeki oy deposu farklı…

Her ikisinin hedefinde yoğunlaştığı depodaki oyların miktarı da Sinan Oğan veya ATA İttifakı bileşeni partilerin aldığının neredeyse 7 katı fazla.

Sözünü ettiğim sandığa gitmekten kaçınan veya gidip geçersiz oy kullanan seçmen…

Bu kesimin toplamı 8.5 milyonu geçiyor…

Sadece geçersiz kılınan oyların toplamı 1 milyon 37 bin iken, 8 milyon 313 bin seçmen de sandığa gitmemiş.

Geçen seçim sandığa gitmeyen sayısı 6 milyon 700 bin civarındayken, seçmen sayısı artış oranının ötesine geçerek 8.3 milyona ulaştı.

Bu da demektir ki, sandığa gitmemeyi ilke haline getirenler bir kenara bırakıldığında, sandığa gitmeyenler içinden kallavi bir seçmeni getirme olanağına sahip…

ÖNCELİK SEÇMEN MOTİVASYONU

Dolayısıyla başından beri burada vurguladığım gibi iki adayın ekipleri de seçmen motivasyonunu birinci öncelik olarak görüyor.

Oysa Oğan ve ATA İttifakı’ndan gelecek oylar homojen; bütüncül bir yapıda değil, tamamen dağınık duruyor.

Ayrıca alınan değil, iki adaya da tepki nedeniyle tutum alan oylar niteliğinde…

Alınan yönlendirilebilir, gelen ise bildiği gibi davranır…

Bu açıdan Zafer Partisi daha avantajlı, çünkü karşılığı 1 milyon 15 bin 264’e denk gelen %2.23 oy aldı…

Ayrıca, Oğan’ın bir partisi yok; kendisine destek verenlerden Adalet Partisi’yle birlikte iki parti de Kılıçdaroğlu’na destek verme kararı aldı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top