Muhtıraya karşı halka sığındı

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 26, 2021 / 08:43

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını istedi. Paşinyan, ordunun yaptığı çağrıyı “darbe girişimi” olarak nitelendirdi ve destekçileriyle sokağa çıktı.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını istedi. Ordu, hükümetin istifa etmesini talep eden bir muhtıra yayınladı.
Paşinyan, ordunun istifası için yaptığı çağrıyı bir “darbe girişimi” olarak nitelendirdi ve destekçilerini başkent Erivan’ın merkezinde toplanmaya davet etti. Paşinyan, açıklamanın ardından Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldı. Muhtırada Gasparyan’ın da imzası olduğu belirtildi.
Paşinyan, polisten olası bir darbe girişimine karşı tüm devlet binalarını koruma altına almalarını istedi.
Paşinyan, başkent Erivan’da toplanmaya çağırdığı destekçilerinin yanına gitti.
Destekçileriyle birlikte sokağa çıkan Paşinyan açıklamalar yaptı. “Ordu, halka ve seçimle göreve gelenlere itaat etmeli” diyen Paşinyan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seçilmiş bir başbakan olarak, bütün generallere, subaylara ve askerlere emir veriyorum: Ülkenin sınırlarını ve toprak bütünlüğünü koruma görevini yerine getirin.”

Ankara’dan ‘demokrasi’ uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan’daki olaylara ilişkin “‘Ermenistan’daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan’da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Demokrasilerde vatandaşların istifa çağrısında bulunmasının doğal olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Ama askerlerin, seçimle iş başına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. O yüzden biz Ermenistan’daki bu çağrıyı bir kere daha şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Putin’den Paşinyan’a telefon

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek tarafları sakin olmaya çağırdı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek taraflara sükunet çağrısı yaptı. Peskov, “Ermenistan’da yaşanan olayların tamamen ülkenin iç meselesi” olduğunu kaydetti.
Ermenistan’daki krize ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise “Ermenistan hiç bu kadar kötü ve acınası durumda olmamıştı. Bu durumdan Ermenistan’daki yöneticiler sorumludur” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top