Müjde diye sunulan yönetmeliğe aile hekimleri dava açıyor

Müjde diye sunulan yönetmeliğe aile hekimleri dava açıyor
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gece sosyal medyadan müjde gibi sunduğu teşvik ödemesi ve ihtar puanı düzenlemesini içeren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni...

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gece sosyal medyadan müjde gibi sunduğu teşvik ödemesi ve ihtar puanı düzenlemesini içeren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni yargıya taşıyacaklarını söyledi. Dr. Derya Uğur yönetmelikle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Önce, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın içi boş reklamlarını “büyük bir müjde” olarak lanse ettiği Twitter üzerinden, 24 Ağustos akşamında yapmış olduğu paylaşımda “aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına” büyük bir lütuf yapılacakmış izlenimi uyandırılmaya çalışılmıştır. 25 Ağustos sabahına uyandığımızda, yönetmelik değişikliğinin incelenmesi sonucunda, müjdelerini (!) Twitter üzerinden veren Sağlık Bakanı’nın yaptığı reklamın altının yine boş olduğu anlaşılmıştır. Siyasi iktidar ve Sağlık Bakanı, bir kez daha “Böyle yasal düzenleme yapacaksanız, hiç yapmayın! Böyle müjde verecekseniz, hiç vermeyin!” dedirtmeyi başarmışlardır.”

Yönetmelikte sağlık çalışanlara yönelik şiddeti protesto ederek iş bırakma eylemleri yapan doktorlara en az 12 ihtar puanı verileceği, ihtar puanına göre “teşvik ödemesinin” ötelenmesine / ödemenin yapılmayacağı belirtiliyor. Dr. Derya Uğur, “Yönetmelik, siyasi iktidarın hukuka aykırı eylem ve söylemlerine, yerine getirilmeyen vaatlere karşı yapılan haklı eylemleri ortadan kaldırmaya, siyasi iktidara karşı yükselen haklı söylemleri içeren sesleri kesmeye yöneliktir. Büyük bir müjde olarak lanse edilen söz konusu yönetmelik değişikliği, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına “İş bırakmazsanız, sesinizi çıkarmazsanız, hukuka aykırılıklara göz yumarsanız, sizi ödüllendireceğiniz” söylemiyle eşdeğerdir” değerlendirmesiyle yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu, iptali için dava açacaklarını söyledi, ayrıca teşvik sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti.