Mülakatta ayırmacılık yetmedi mi?

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 3, 2022 / 06:54

Yusuf Satıoğlu’na ait Yedi İklim Yayınları’nın soru kitapçığındaki 20 sorunun aynısı Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıktı. Sorular, sınavlardaki usulsüzlükleri yeniden tartışmaya açtı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), görüntüleri paylaşılan sorular hakkında, şunları kaydetti: “Sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.”

Geçen pazar günü düzenlenen KPSS’nin genel yetenek-genel kültür ve eğitim bilimleri oturumu hakkında CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Yıldırım’ın açıklamalarına göre, bir yayınevin kitapçığındaki 20 sorunun birebir aynısı KPSS’nin ‘yetenek-genel kültür ve eğitim bilimleri’ oturumunda soruldu: “Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20’si de tıpatıp aynı çıktı. Daha önce FETÖ’nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi dediniz peki şimdi FETÖ de yok bu sorular nereden çıktı?”

İYİ Parti lideri Meral Akşener, KPSS’de soruların çalındığı iddiaları üzerine yaptığı açıklamada, ‘’Gençlerimizin emeğine sınavlarda ve mülakatlarda defalarca ihanet ettiniz; Tekrarını kabul etmeyiz’’ dedi.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Soruları inceledim. Kimse buna tesadüf diyemez. Buna tesadüf diyecekler, geçmişte tesadüf demiş olanları iyi hatırlasın” dedi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti yönetimine konuyla ilgili talimat verdiğini açıkladı. Killik, “KPSS iddialarıyla ilgili Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdim. Parti yetkilerine derhal ÖSYM ile görüşmeleri talimatı verildi” dedi. Killik, iddialarda adı geçen yayınevi ile görüşmeye çalıştıklarını da açıklayarak, “Olayın diğer muhatabı Yedi İklim yayınevi telefonlarımıza çıkmıyor. Bu yapılan kimsenin yanına kar kalmayacak” ifadelerini kullandı.

YEDİİKLİM YAYINCILIK: HANGİ SORULARI TUTTURDUK BAKIYORUZ
Öte yandan tartışmaların odağındaki Yediiklim Yayıncılık ise iddiaları reddetmedi. Yediiklim Yayıncılıktan ismini vermeyen bir yetkilinin söz konusu iddialar için şunları söylediği kaydedildi:
“Bugün yarın kamuoyuna bir açıklama paylaşacağız. Şu an çıkan soruların değerlendirmesini yapıyoruz. Hangi soruları tutturduk, hangi soruları tutturmadık paylaşacağız.”

ERDOĞAN: ARAŞTIRILSIN
Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verdi.

2010 KPSS SKANDALINDA ERDOĞAN: KPSS’Yİ TERÖRİZE ETMEYİN
2010 yılınca Fetö Terör Örgütü tarafından KPSS soruları çalınmış, aynı evde yaşayan arkadaşlar, kardeşler, eşlerin de aralarında bulunduğu binlerce ‘sınav şampiyonu’ çıkmıştı. ÖSYM Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kalan Yarımağan’ın, bir yıl sonra ‘örgütlü hırsızlık’ olarak nitelediği olay için Erdoğan “KPSS’yi terörize etmeyin” diyordu. Ak Parti’de herkes KPSS Skandalından bahsedenlere vesayetçi diyordu.

2010’da KPSS tamamlanmış, adaylar gelecek puanları bekliyordu. Ancak ÖSYM’nin internet sitesine giren bir hacker, tüm Türkiye’yi şaşkına çeviren bilgiler verdi. 2009’da KPSS birincisi Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 120 net yapamamışken, 2010’da yüzlerce kişi 120 net veya 1 ya da 2 yanlışla sınavı tamamlamıştı. Hacker, Türkiye’ye şunları duyuruyordu: “Tüm adayların sonuçları önümdeydi. 1200 kişi 98 üstü almış. Bunlar önceki sınavda 40 puanı bile aşamamıştı.” İddialar yavaş yavaş yayıldı ve büyüdü. 120 sorudan 110 ve üzeri net yapanlardan 20 kişinin aynı evde yaşayan çiftler, kardeşler ve arkadaşlar olduğu ortaya çıktı.  Önce soruların sınavdan dört gün önce mail yoluyla dışarıya sızdırıldığı ortaya çıktı. Hemen ardından sınav komisyonu üyelerinden birisinin KPSS’ye hazırlık kursu veren dershanenin yöneticisi olduğu! ortaya çıktı.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile görevden alındı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) bazı soruların Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavında yer aldığının ortaya çıkmasıyla Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı vermişti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top