MÜLKiYE OUT iLAHiYAT iN

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 2, 2020 / 06:21

ÖSYM, üniversitelerdeki bölüm ve programların yeni kontenjanlarını açıkladı; 19 bin 363 kontenjanla İlahiyat-İslam Bilimler, en yüksek kontenjana sahip program oldu. Özel üniversitelerin pek ilgi göstermediği İlahiyat ve İslam Bilimleri kontenjanının neredeyse tamamına yakını devlet üniversitelerinde yer aldı.
2010’da 24 üniversitedeki İlahiyat-İslam Bilimleri’nin kontenjanı toplam 6 bin 272 iken, bu yıl 97 üniversitede 19 bin 363 kontenjana ulaşıldı. Böylece son on yılda İlahiyat’ların kontenjanı 3 kat artarken, Siyasal Bilgiler, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler bölümlerinin kontenjanlarındaki artış yüzde 35’i bile bulmadı.
İslam Bilimleri’nde okuyacak öğrenci sayısı için öngörülen en yüksek seviyenin, mezuniyet aşamasında da da, en yüksek iş bulma oranına kavuşturulduğu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verileriyle açıklandı.
İnsan Kaynakları Ofisi’nin Üniversite mezunlarının iş bulma performanslarını gösteren üniveri programına göre, İlahiyat-İslami Bilimler mezunları, tüm mezunlar içinde iş bulma oranı en yüksek birkaç bölümden biri olarak dikkat çekti.
‘Üniveri’ programına göre, İlahiyat ve İslami Bilimler’den mezun olanların yüzde 50, 5’i, ilk 6 ay içinde iş bulabiliyor. Bu bölümlerde okuyanların yüzde 6,8’i mezun olmadan da iş bulabilirken, yüzde 15,3’ü ilk bir yıl içinde, yüzde 27,4’ü de 1 yıldan sonra iş sahibi olabiliyor.
Bilgisayar Mühendisliği, Uçak Mühendisliği mezunları bile yüzde 49’luk iş bulma oranlarıyla İlahiyatçılar’ın arkasında kalıyor.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre, İlahiyat mezunlarının ayrıcalıkları bu kadarla da sınırlı değil. Verilere bakılırsa, geçmişte Ankara bürokrasisinin ve kamu kadrolarının temelini oluşturan Mektebi Mülkiye, yeni adıyla Siyasal Bilgiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi mezunlarının yerini İlahiyat mezunları aldı.
Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, onların kamuda işe girme oranı yüzde 25’i bulmazken, İlahiyat mezunlarının kamuda iş bulma oranı yüzde 80’i buluyor. Aynı verilere göre işe başlangıç ücreti konusunda da İlahiyat mezunları, diğer bölüm mezunlarının önünde.
Siyasal Bilgiler Kamu Yönetimi mezunlarının yüzde 67,3’ü asgari ücretle işe başlarken, İlahiyat mezunlarının sadece yüzde 44’ü asgari ücretle işe başlıyor. Yüzde 31,7’si ise, 3 bin-4 bin aralığındaki bir maaşla iş hayatına başlangıç yapıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top