Münih saldırısına “Holokost” yanıtı gerginlik yarattı

Münih saldırısına “Holokost” yanıtı gerginlik yarattı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısındaki açıklamasında büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Önceki gün Berlin'de Abbas’a,...

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısındaki açıklamasında büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Önceki gün Berlin'de Abbas’a, 1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuları hedef alan terör saldırısının 50'nci yıldönümünde Filistinliler adına özür dileyip dilemeyeceği soruldu. Abbas, yanıtında İsrail’in 1947’den bugüne kadar Filistinlileri öldürdüğünü hatırlattı. Abbas, "1947'den bugüne İsrail, 50 Filistin köyünde 50 katliam, 50 Holokost işledi. Filistinliler her gün İsrail ordusu tarafından öldürülüyor. Bu yeter; artık barışı, güvenliği ve istikrarı sağlayalım" açıklamasını yaptı.

TEPKİ VERMEYEN SCHOLZ'A ELEŞTİRİ
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz ise basın toplantısı sırasında Abbas'a yanıt vermeyen Scholz'u eleştirdi. CDU lideri, Scholz'un Abbas'a "açık ve net" şekilde karşı çıkması ve basın toplantısını terk etmesini istemesi gerektiğini savundu. Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Federal Meclis üyesi Armin Laschet de "Filistin lideri, Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuları hedef alan terör saldırısı için özür dileseydi, sempati toplayacaktı... Bunun yerine İsrail'i '50 Holokost' ile suçlamak, Almanya Başbakanlığında duyduğum en iğrenç konuşmaydı" dedi.

SCHOLZ'DAN GECİKMELİ TEPKİ
Basın toplantısında suspus kalan Scholz, eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada, Holokost dehşetinin önemsiz gibi gösterilmesinin, özellikle de Almanlar için "hoş görülemez ve kabul edilemez" olduğunu savundu. Scholz, Abbas'ın "ağza alınmaz" sözlerinden dolayı "öfkelendiğini" ve Holokost'ta işlenen suçları inkâr etmeye yönelik her türlü girişimi kınadığını belirtti. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de, "Abbas tarafından İsrail ile ilgili dile getirilen benzetme kabul edilemez ve özellikle bizim başkentimizde yaşandığı için acı verici" dedi. Steinmeier, Almanya'nın tarihi sorumluluğu kabul ettiğini ve sarsılmaz bir şekilde İsrail'in yanında olduğunu vurguladı.

İSRAİL’DEN SERT KARŞILIK
İsrail Başbakanı Yair Lapid de Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Mahmud Abbas'ın Almanya topraklarındayken İsrail'i '50 Holokost' ile suçlaması, sadece ahlaki bir ayıp değil, aynı zamanda korkunç bir yalandır. Holokost'ta, 1,5 milyonu çocuk, 6 milyon Yahudi öldürüldü. Tarih Abbas'ı asla affetmeyecek" dedi.

ABBAS’DAN YENİ AÇIKLAMA
Abbas, Holokost'la ilgili sözlerinin tepki çekmesinin ardından yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Abbas, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini Yahudi Soykırımı ile karşılaştırmasının, "Holokost'un tek olma özelliğini inkâr etme gibi bir niyet taşımadığını" belirtti. Abbas, İsrail'in bağımsızlığından beri geçen sürede Filistin halkının İsrail güçlerince maruz bırakıldığı "katliamlar ve suçlara" dikkat çekmek için bu ifadeyi kullandığını söyledi ve Holokost'u "modern insanlık tarihinin en çirkin suçu" olarak niteledi. Almanya, "Holokost" tabirinin sadece Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda ve öncesinde Yahudilere uyguladığı soykırım için kullanılması gerektiği yönünde bir politika izliyor. Münih'te 5 Eylül 1972'de Filistinli örgüt Kara Eylül tarafından düzenlenen saldırıda 11 İsrailli sporcu ve bir Alman polis memuru hayatını kaybetmişti.