Munzur Festivali yapılamaz hale geldi

Munzur Festivali yapılamaz hale geldi
2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği’nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi. DEDEF Genel Başkanı Özkan...

2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği’nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi. DEDEF Genel Başkanı Özkan Tatar, Ovacık, Pertek ve Hozat ilçelerinde yapılacak festivallerin de iptal edilmesine yönelik çağrı yaptı.

Dün Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Tertip Komitesi, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Tertip Komitesi adına açıklama yapan Orhan Çelebi, valiliğin müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararına tepki gösterdi. Çelebi, şunları söyledi:

OHAL SAHASINA ÇEVRİLDİ
“Bu karar Dersim ilinin terörize edilmesi, yasaklı iller arasına alındığı ve bu ilde yaşayan binlerce halkın potansiyel suçlu ilan edildiği anlamına gelmektedir. Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir. Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmeyen uygulama Dersim il-ilçe giriş çıkışlarında onlarca arama –kontrol noktaları oluşturulmuş, bu durum insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gibi 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini göstermiştir. Festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama kararının valilik tarafından hayata geçirildiği görülmektedir.”


Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu, Sputnik’e yaptığı açıklamada, yasak kararına 5 sebep gösterildiğini belirterek, özetle şunları söyledi:
“Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin sahne alması. Bununla birlikte doğa katliamına ve madenlere karşı yürüyüş yapılacaktı ki bu yürüyüş 20 yıldır yapılıyordu. Festival açılışı yapılırken vatandaşlar şehirde toplanıyor ve açılış yerine yürüyerek gidiyorlardı. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de 1 Mayıs’ta da Nevruz’da da aynı yerde yürüyoruz. İptal etmek için insanların birbirleriyle karşı karşıya gelmesi kavga çıkmış olmuş olması gerekir” dedi.

DARBE DÖNEMİNDE OLMAYAN BASKI
İki müzik gurubuna da yasaklama geldi çünkü Türkiye’de biz bu festivalde sahnesi ve konseri iptal edilenleri çağırdık. Bu meselelerde bizi toplumla gerginleştirmek istiyorlar gibi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bazı grupları şehirden 80 kilometre dışarıda tutuyorlar, şehir içine almıyorlar. Böyle bir baskıyı darbe döneminde bile görmedik.

KİLOMETRELERCE KUYRUK VAR
Şehre festival için 113 bin araç giriş yapmış. Şehrin girişinde kilometrelerce araç kuyruğu var. Erzincan tarafından şehre girişte 600 metre kuyruk var. Normal şartlara valiler ve belediye başkanları şehri ve kültürünü tanıtırlar aynı zamanda birbirlerine destek verirler.”