Müsilaj felaketi Ege ve Karadeniz’de

Müsilaj felaketi Ege ve Karadeniz’de
Marmara Denizi‘ni kaplayan ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilaj, Ege’den sonra Karadeniz’de de gözlendi. Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı‘nda önceki gün müsilaj tespit edildi. Balıkçıların...

Marmara Denizi‘ni kaplayan ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilaj, Ege’den sonra Karadeniz’de de gözlendi. Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı‘nda önceki gün müsilaj tespit edildi. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi.
Yeşilgazete’nin haberine göre, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, müsilajın insan kaynaklı doğa olayı olduğunu söyledi. Karadeniz’e akan evsel ve tarımsal atıkların yanı sıra sanayi, kanalizasyon gibi atıkların denizi kirlettiğini belirten Aydın, “Karadeniz’de çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla miktarda azot ve fosfor kullanılıyor. Dolayısıyla bunlar zamanla belki Marmara kadar yakın bir zamanda böyle etki göstermez ama bu kirliliğe devam edersek yarın öbür gün üç, beş, otuz yıl sonra bunlarla biz de karşı karşıya kalacağız” dedi.
Karadeniz’deki illerin arıtma sisteminin biyolojik artıma sistemine dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Aydın, “Karadeniz’deki bütün illerin arıtma ya da kanalizasyonlarını denize döküyoruz. Düzgün arıtma sistemi de yok zaten. Bunları  biyolojik yüksek arıtma sistemine dönüştürmediğimiz müddetçe Karadeniz’de zaman içinde kirlilik unsuru olarak kendini gösterecektir. Bu salya olmaz, başka bir şey olur” dedi. Marmara Denizi’nde yoğunlaşmaya devam eden müsilaj’ın temizliği için çaba sarfedilirken, Ege Denizi’ne de akmaya başladığı görüldü. Denizin dibinde ve içindeki canlıları yok edeceği ifade edilen salyanın İzmir Körfezi‘ne ulaşma ihtimali bulunuyor.