Mussolini’nin varisi başbakan gibi

Mussolini’nin varisi başbakan gibi
İtalya’da yaşanan siyasi kriz sonrasında 51 milyon seçmen dün sandık başına gitti. İtalya’da 2. Dünya Savaşı sonrası en sağcı hükümetin iş başına gelmesiyle sonuçlanabilecek genel seçimler, Avrupa’da, “77 yıl sonra...

İtalya’da yaşanan siyasi kriz sonrasında 51 milyon seçmen dün sandık başına gitti. İtalya’da 2. Dünya Savaşı sonrası en sağcı hükümetin iş başına gelmesiyle sonuçlanabilecek genel seçimler, Avrupa’da, “77 yıl sonra kabul geri mi dönüyor” endişesine yol açıyor. Sandık çıkış anketlerine göre, İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin de içinde olduğu sağ ittifak yüzde 41-45 oy aldı. Bu durumda İtalya’da aşırı sağın lideri Giorgia Meloni, başbakanlık koltuğuna oturacak.

Temmuz ayında istifasını sunan Başbakan Mario Draghi’nin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentoyu fesh ederek ülkede erken seçim kararı aldı. Genel seçimde Parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’ya girecek isimlerin belirlenecek. Sonuçların ancak bugün netleşmesi bekleniyor.

Seçimlerde yaklaşık 51 milyon kişinin oy hakkı bulunuyor. Ancak seçimlerden 2 hafta önce yayımlanan son anketler çekimser oranının yüzde 30-40 civarıyla rekor seviyede olduğunu gösteriyordu.

AŞIRI SAĞCI LİDER ÖNE ÇIKIYOR
Seçimlerden 15 gün önce yapılan anketlerde, Brothers of Italy’nin (İtalya’nın Kardeşleri) aşırı sağcı lideri Giorgia Meloni ilk sırada çıkıyordu. Democratic Party (Demokratik Parti) lideri Paolo Gentiloni ikinci, Lega Nord (Kuzey Ligi) lideri Matteo Salvini üçüncü sırada yer almıştı.

Seçimler anketlerle uyumlu sonuçlanırsa ülkenin en büyük partisi olması beklenen İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir.
Siyasete neo-faşist gençlik örgütlerinde giren ve bu hareketlerin mirasçısı olmakla suçlanan Meloni ayrıca, faşist diktatör Benito Mussolini sonrası aşırı sağcı ilk başbakan olma yolunda görünüyor.

Meloni daha önce Türkiye karşıtı açıklamaları ile tepki toplamıştı. Meloni, “Türkiye’nin Avrupa’ya girmesine HAYIR, Avrupa’nın İslamlaştırılmasına HAYIR” ifadelerini kullanmıştı.


BİRLEŞMİŞ SOL YENİLMEZ
Medyascope’tan Işın Eliçin’in yazısına göre, 45 yaşındaki Meloni, mitinglerinde kalabalıkları, “Doğal ailelere evet, LGBT lobisine hayır! Cinsel kimliğe evet, toplumsal cinsiyet ideolojisine hayır! Hayata evet, kürtaja hayır!” sloganlarıyla selamlıyor.

İtalya’nın seçim yasası ittifakları ödüllendiriyor (tek parti iktidarı mümkün değil). Meloni’yi başbakanlığa kavuşturacak olan da Sağ’ın güç birliği, ittifakı. Eğer Sol da Sağ gibi bu seçimler öncesinde birlik olabilseydi, pekala hükümet etmeye yetecek oyu çıkarabilirdi. Elçin, yazısında özetle şunları kaydetti:
“Sağ blokun azami yüzde 46 oy alması bekleniyor: Meloni’nin partisi son kamuoyu anketlerinde yüzde 25 ila 26, Matteo Salvini yönetimindeki sağcı popülist Lega yüzde 12 ve Silvio Berlusconi’nin Forza Italia’sı yüzde 7 ila 8 oranında oy çıkaracak gibi görünüyor.

Buna mukabil Sol ve merkez Sol partilerin azami oy toplamı yüzde 47’yi buluyor. Enrico Letta liderliğindeki sosyal demokrat Partito Demokrato’nun (Demokrat Parti- PD) yüzde 20 ila 22, küçük müttefik partilerinin yüzde 6, eski Başbakan Giuseppe Conte yönetimindeki Movimento 5 Stelle’nin (Beş Yıldız Hareketi-M5S) yüzde 12 ve Azione ve Italia Viva’nın yüzde 6 ila 7 oyu var.

Uzmanlar Sağ ve Sol oylar arasındaki bıçak sırtı farkın, Romano Prodi liderliğindeki merkez Sol ittifakın Berlusconi yönetimindeki merkez Sağ ittifakı yendiği 2006 seçimlerindekine benzediğini hatırlatıyorlar. Ancak bu defa Sol’un foto-finişle kazanması olası görünmüyor; zira Solcular, Sağcılar gibi bir güçbirliği içinde değil.”