Mustafa Değer, ilk kez Türk sanatseverlerle buluşuyor

Mustafa Değer, ilk kez Türk sanatseverlerle buluşuyor
Yaşam yolculuğu Türkiye’de başlayıp ilkokulda resim öğretmeni olarak çalıştığı Hollanda’da sona eren sanatçı Mustafa Değer’in işleri, Galerie Clandestine çatısı altında Türkiye’de sanatseverlerle ilk kez buluştu....

Yaşam yolculuğu Türkiye’de başlayıp ilkokulda resim öğretmeni olarak çalıştığı Hollanda’da sona eren sanatçı Mustafa Değer’in işleri, Galerie Clandestine çatısı altında Türkiye’de sanatseverlerle ilk kez buluştu. 2019 yılında yaşamına son veren sanatçının en yakınları ile bile paylaşmadığı iç dünyasının birer yansıması olan 13 eseri ilk defa gün yüzüne çıkıyor.


MUSTAFA DEĞER KİMDİR?
Mustafa Değer 2 Mart 1964’te Adana’da doğdu. 1980’de Hollanda’da bir ekmek fabrikasında işçi olarak çalışan babasının yanına gitti. Rotterdam’da Thomas More Öğretmenlik Okulu’nun ardından, 1988-1992 yıllarında Hogeschool Rotterdam Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde resim öğretmenliği bölümüne devam
etti. 1993’te Almanya Recklinghausen’da işleri ilk kez bir sergide yer aldı.

İşlerinin konusu; günlük hayat, çevresinde olup bitenler ve kendi iç dünyasının kesişimi oldu. Sergisinin hikayesi ise dokunaklı tesadüfler üzerine kurulu; Mustafa Değer’in ölümünden sonra, Hollanda’da sanat eğitimi alan Doruk Durlanık, Dordrecht’te yaşayan Değer ailesine taziye ziyaretine gidiyor. Ailenin ona teklif ettiği resim malzemelerini almak üzere sanatçının ölümünden sonra atölyesine giren ilk kişi olan Durlanık, işlerden çok etkilenince Defne Ada Yapıcıer ile ortak yürüttükleri retrospektif bir araştırma, belgeleme ve arşiv projesi başlatıyorlar.

Sanatçının atölyesinde bulunan eserlerin tümü belgelendikten sonra, Mustafa Değer’in kendi iç dünyasına dair ürettiği ve Değer ailesi dışında hiç kimsenin varlıklarından haberdar olmadığı erken dönem işlerinden on üç eserlik bir seçki yaparak, sanatçının Türkiye’deki ilk sergisini açıyorlar.