MÜTEAHHİTLER KAYGILI

MÜTEAHHİTLER KAYGILI
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayınladı. Raporda Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ve olumsuz seyreden diğer küresel şartların...

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayınladı. Raporda Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ve olumsuz seyreden diğer küresel şartların etkisi altında kaldığı belirtildi. “Küresel Ekonomide Zor Kış Kapıda, Türkiye’de Seçime Doğru” başlığı ile yayımlanan analizde Türkiye merkezli müteahhitlik firmaları için savaşın işlere “büyük bir darbe vurduğu” ifade edildi. Raporda, Türk müteahhitlerce 2021 yılında 11 milyar dolar tutarında yeni proje üstlenilen Rusya pazarında bu yılın 9 ayında ulaşılan proje büyüklüğünün 396 milyon dolar ile “oldukça sınırlı” kaldığı tespiti yapıldı.

Raporda, sektörde geçen yıldan bu yana küçülmenin derinleştiği aktarıldı ve konut piyasasında yavaşlama başladığı, vergi yükünün, artan maliyetlerin sorun yarattığı ve buna bağlı olarak sektörde borç stokunun büyüdüğü tespitleri yer aldı. İnşaat faaliyetlerinde çalışan sayısının azaldığına vurgu yapılan raporda, arz problemlerinin yanı sıra konuta talebin düşmesinin de dikkat çekici olduğu belirtildi.