Müzakereler çıkmaza girdi

Müzakereler çıkmaza girdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önce hedeflerine ulaşıncaya kadar savaşın devam edeceğini açıkladı ardından da “Müzakerelerin çıkmaza girdiğini" ilan etti.Putin, Belaruslu Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ile görüşmesinin...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önce hedeflerine ulaşıncaya kadar savaşın devam edeceğini açıkladı ardından da “Müzakerelerin çıkmaza girdiğini" ilan etti.

Putin, Belaruslu Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunun  plana uygun ilerlediğini söyleyen Putin,  savaşla ilgili hiçbir durumun gizlenmediğini söyledi. Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonun sona ermesinin çatışmaların şiddetine bağlı olduğunu aktardı.

BUÇA’DAKİ DURUM DÜZMECEDEN İBARET
Putin, “Ukrayna’daki askeri operasyonu başlatmak yerinde bir karardı. Buça’daki durum düzmeceden ibaret. Ukrayna, İstanbul müzakerelerindeki anlaşmalardan uzaklaştı. Müzakereler çıkmaza girdi” dedi.

Bununla birlikte Putin, Rusya’nın finansal sisteminin iyi çalıştığını ve Batı’nın ekonomik “blitzkrieg” taktiğinin başarısız olduğunu söyledi. Ancak, Rusya’nın  yaptırımlardan zarar görme riskinin orta ve uzun vadede artabileceğini açıkladı. 

Blitzkrieg, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların kullandığı temel savaş tekniğine deniliyor. Teknik, hızlı ve ani saldırılarla düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde onu yok etmeyi amaçlıyor.

İSTANBUL MUTABAKATINA BAĞLIYIZ

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, “Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarına rağmen Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlı ve tutumunu değiştirmedi” dedi.

Putin’in, “Müzakereler çıkmaza girdi” sözleri ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Ukrayna’nın müzakerelerde kendi sundukları tekliflerden çekildikleri yönündeki açıklamasına yanıt verdi.

Arakhamia, “Ukrayna için güvenlik garantisi anlaşması görüşmeleri çevrimiçi olarak devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanının açıklamalarına rağmen Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlı ve tutumunu değiştirmedi. Tek fark, İstanbul Bildirisi’nde yer almayan ve müzakere sürecinin mevcut durumunun yanlış yorumlanmasına yol açabilecek ek konuları dikkate almamamızdır” dedi.