NASA Artemis’i fırlatamadı

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 30, 2022 / 12:25

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), motor arızası nedeniyle en güçlü roketi Artemis’in fırlatılışını erteledi. Cuma günü fırlatılması planlanan roket, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak.

Roketin Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden dün yerel saatle 08:33’te (Türkiye saatiyle 15:33) fırlatılması planlanmıştı. Ancak önce fırlatma aracına sıvı hidrojen yakıtı yüklenmesi sırasında sorunlar yaşandı. Yakıt doldurma operasyonu sırasında sızıntı yaşandı.

Sorun çözülse de 3 numaralı motordaki arıza giderilemedi.

BBC’ye konuşan NASA astronotu Stan Love, yaşanan teknik sorunların, “özellikle yepyeni bir uzay aracının ilk uçuşu için çok yaygın olduğunu” söyledi.

Büyük bir ilgiyle takip edilen fırlatma anından saatler önce yüz binlerce kişi Florida’nın Cape Canaveral şehrine akın etti. Bu kişiler arasında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de vardı.

Harris, Artemis Programı’nın yeni bir “çağın başlangıcı” olduğunu belirtmiş, misyon için “bütün erkek ve kadınlara fayda sağlayacak bir vizyon ve ilham verici bir yenilik” demişti.

SLS, NASA’nın şu ana kadarki en güçlü aracı. Orion adlı kapsül, Ay ve çevresinde 42 günlük insansız bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor ve 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek. Ancak bundan ibaret değil; NASA gözünü çok daha ötelere, Mars›a doğru çoktan çevirdi.
Artemis’in yağışlı havada fırlatılmasına onay verilmiyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top