NATO Genel Sekreteri Türkiye’de: “İsveç’teki yeni hükümet terörle mücadelede kararlı”

NATO Genel Sekreteri Türkiye’de: “İsveç’teki yeni hükümet terörle mücadelede kararlı”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara’nın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırmak için temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç’teki yeni...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara’nın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırmak için temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç’teki yeni hükümetin terörle mücadele konusunda daha kararlı olduğunu düşündüklerini söyledi. İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson 8 Kasım'da Ankara’ya gelecek.

Dün İstanbul’da görüşen Stoltenberg ve Çavuşoğlu, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, her iki ülkenin de Madrid’de imzalanan mutabakata bağlı olduklarını dile getirdiklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, “Esas olan bu muhtıralarda olan maddelerin uygulanması. İsveç'te kurulan yeni hükümetin daha kararlı olduğunu görüyoruz. Yeni İsveç Başbakanı, cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara'ya geliyor. Bu konuları kendileriyle görüşme imkanınız olacak” dedi.

Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç, Türkiye ile olan iş birliklerini arttırdılar. Terörizm konusunda kalıcı bir mekanizma oluşmuş oldu. İsveç yeni bir yasa düzenliyor, terör örgütlerine katılımı PKK dahil olmak üzere engelliyor. Daha fazla ülkeye iade ve sınır dışı olayları gerçekleşmeye başladı. İadeler arttı. Finlandiya ve İsveç, Türkiye ile arasındaki anlaşmanın şartlarını yerine getiriyorlar" açıklamasını yaptı.

Stoltenberg’in, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi planlanıyor.