NATO yeni üyeleri için çare arıyor

NATO yeni üyeleri için çare arıyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki hafta Madrid’de yapılacak bir ittifak zirvesinden önce uzlaşma yakalayabilmek umuduyla, Türk, İsveç ve Finlandiya temsilcilerini Brüksel’de NATO Karargahı’nda bir araya getirdi.VOA’dan...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki hafta Madrid’de yapılacak bir ittifak zirvesinden önce uzlaşma yakalayabilmek umuduyla, Türk, İsveç ve Finlandiya temsilcilerini Brüksel’de NATO Karargahı’nda bir araya getirdi.

VOA’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, Stoltenberg’in başkanlık ettiği görüşmede Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Finlandiya delegasyonuna Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Dış ve Güvenlik Politikası Direktörü Petri Hakkarainen, İsveç heyetine de Başbakanlık Dışişleri ve Güvenlik Politikası Konseyi’nden sorumlu Devlet Sekreteri Oscar Stenström başkanlık etti.

Toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir uzlaşma sağlanamadığının işaretlerini vererek, “Türkiye’nin taleplerine dönük yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Bu adımları ne kadar hızlı atarlarsa süreç pozitif yönde ivme kazanır” dedi.

AMBARGONUN KALDIRILMASINI İSTEDİK
İttifaka üye olmak isteyen ülkelerin NATO müktesebatını uygulaması gerektiğini vurgulayan Kalın, «Genel olarak açık samimi bir görüşme ortamı vardı. Bundan sonraki adımların ne olacağı karşı tarafın atacağı somut adımlara bağlı. Türkiye›ye dönük silah ambargosunun kaldırılmasını da istedik. Müzakere ettiğimiz bir takım metinler var ama bu metinlerden daha önemlisi şüphesiz sahada atılacak adımlar da önemli» dedi.

BİZİM MİLADIMIZ YOK
Kalın bir soru üzerine de, NATO zirvesine 8 gün kala, Türkiye’nin çekincelerinin ortadan kalkması için İsveç ve Finlandiya’dan kapsamlı adımlar beklediklerini ilettiklerini kaydetti. Türkiye’nin NATO’nun genişleme sürecine karşı olmadığını belirten Kalın, “Biz beklentilerimizi ilettik. Bizim bir miladımız yok. Bu süre içinde, ne kapsamda adım atacaklarını hep birlikte göreceğiz. Bize söylenen 1 Temmuz itibariyle çıkacak yasalar olduğu ve daha kapsamlı adımlar atacakları” ifadelerini kullandı.

İttifaka üye olmanın önemine değinen Kalın, “200 yıllık süreçte tarafsızlığı desteklemiş İsveç için önemli bir adım. Finlandiya için de önemli bir adım. Türkiye’nin taleplerine dönük yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Bu adımları ne kadar hızlı atarlarsa süreç pozitif yönde ivme kazanır” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da, “Biz bu iki ülkeden bir tutum değişikliği bekliyoruz. Bir tanesi beklentilerimizi karşılamaya dönük bağlayıcı taahhütler, bir tanesi de somut, net adımlar. Bunları zaman içinde görmek istiyoruz. Bağlayıcı taahhütler kayıt altına alınmasını istediğimiz taahhütler. Bunları yapıcı bir ortamda gündeme getirdik. Biz kendimizi belli bir milatla sınırlı görmüyoruz. Bu ülkeler ne kadar hızlı, kapsamlı, nitelikli adım atarsa, bu süreç o kadar hızlı ilerler” dedi.

Toplantının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “Türkiye’nin terörizm konusunda ele almamız gereken meşru güvenlik endişeleri var. Bu nedenle Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvuruları konusundaki görüşmelerimize devam edeceğiz ve mümkün olan en kısa sürede bir yol bulmayı dört gözle bekliyorum” dedi.