NATO’nun genişlemesi şartıyla Türkiye’ye F-16 satılacak

NATO’nun genişlemesi şartıyla Türkiye’ye F-16 satılacak
Amerika’da yayımlanan Wall Street Journal gazetesi, Başkan Joe Biden yönetiminin yeni F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına onay verilmesini istediğini yazdı. Kongre’den de onay çıkması için Biden yönetiminin talepte...

Amerika’da yayımlanan Wall Street Journal gazetesi, Başkan Joe Biden yönetiminin yeni F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına onay verilmesini istediğini yazdı. Kongre’den de onay çıkması için Biden yönetiminin talepte bulunacağını öne süren gazete, bunu Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğuna da haberinde yer verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin ABD’den istediği 20 milyar dolar değerindeki yeni F-16’lar için Biden yönetimi, Kongre’den onay istemeye hazırlanıyor. Satış gerçekleşirse, Yunanistan’a yapılacak F-35 satışıyla aynı zamanda süreç ilerlemiş olacak.

Wall Street Journal’ın Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi Türkiye’ye, F-16’ların satışının İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin onaylaması karşılığında yapılacağını söyleyecek. Eğer TBMM’den onay çıkar, NATO genişlemesi şartı sağlanırsa F-16 satışı yapılacak.

Kongre’den onay talep edilen tarih, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gelecek hafta ABD’ye yapacağı ziyaretle aynı tarihe denk geliyor. Geçen yıl Haziran ayında onaylanan Yunanistan’a yapılacak satışla ise en az 30 adet F-35 Atina’ya teslim edilecek. 

Gazete, bugüne kadar Beyaz Saray’ın talep ettiği uluslararası silah satış anlaşmalarını Kongre’nin hiç bloke etmediğini de hatırlatıyor. Ülkenin yasalarına göre Kongre’nin satışı değerlendirmek için 30 günü olacak.

Gazeteye konuşan yetkililer, Kongre’de Türkiye’ye silah satışına karşı çıkan siyasetçilerin de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin önünün açılması halinde itirazlarını geri çekebileceğine inanıyor.

Menendez ikna olmuyor

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat Başkanı Bob Menendez, "Erdoğan tehditlerine son verene, gazetecileri ve siyasi muhalefeti serbest bırakmak da dahil olmak üzere ülkesindeki insan hakları sicilini düzeltene ve güvenilir bir müttefikin yapması gerektiği gibi davranmaya başlayana kadar bu satışı onaylamayacağım" dedi.

Menendez, Yunanistan'a F-35 satışını desteklediğini söyledi.