NATO’nun yeni üssü Dedeağaç olabilir

NATO’nun yeni üssü Dedeağaç olabilir
ABD Ulusal Güvenliği Yahudi Enstitüsü Dış Politika Direktörü Jonathan Ruhe, Türkiye’nin “NATO’nun doğudaki gözü” olma geleneksel rolünden uzaklaştığını belirtirken, Yunanistan’ın Dedeağaç kentinin NATO için Türkiye’ye...

ABD Ulusal Güvenliği Yahudi Enstitüsü Dış Politika Direktörü Jonathan Ruhe, Türkiye’nin “NATO’nun doğudaki gözü” olma geleneksel rolünden uzaklaştığını belirtirken, Yunanistan’ın Dedeağaç kentinin NATO için Türkiye’ye bir alternatif olabileceğini belirtti.

Yunanistan gazetesi Kathimerini’ye konuşan Ruhe, “Erdoğan yönetiminde Türkiye bilinçli olarak NATO’nun Rusya ve diğer tehditlere karşı güneydoğudaki güvenilir çapası geleneksel rolünden uzaklaştı. Dedeağaç, bu yüzden bölgedeki NATO güçleri için Türkiye’ye alternatif olabilir; çünkü Türk Boğazlarını baypas ediyor” dedi. 

Ruhe, “Dedeağaç NATO güçlerinin Balkanlara ve Karadeniz’e Rusya’nın büyüyen askeri ve siyasi varlığını karşılamak için hızlıca girmesine imkan veriyor” ifadesini kullandı.

Ruhe, Dedeağaç’ın enerji ticareti için de önemli bir kent haline gelebilecek bir coğrafi lokasyona sahip olduğunu ifade etti.

DEDEAĞAÇ LİMANI GENİŞLETİLECEK
Kathimerini gazetesinde yayınlanan haberde ise Dedeağaç Limanı’nın genişletilerek Girit’teki Suda Üssü’ne benzer şekilde kullanılmasının amaçlandığı savunuluyor.
Haberde ABD’nin, Dedeağaç Limanı’nın genişletilmesi önerisini Yunanistan’a farklı yollardan ilettiği belirtilerek amacın, “Arleigh Burke” sınıfı ve benzeri özellikteki muhriplerin (destroyer) limana yanaşabilmesi ve limandan hizmet almasının sağlanması olduğu ifade edildi.

Karadeniz ve NATO’nun doğu kanadına yakın bir bölgede böylesi bir yapı oluşturulmasının, ABD’nin, Ege’den başlayıp Romanya, Macaristan ve Polonya’ya kadar uzanan bir Balkan altyapı ağı kurma isteğini ortaya koyduğu ifade edilen haberde, Dedeağaç’ın Balkanlar’la demir yolu vasıtasıyla bağlanmasının da tartışıldığı ileri sürüldü. Bu çerçevede, Kavala Limanı’nın da değerlendirilebileceği iddia edildi.