Ne İsa’ya ne Musa’ya

Ne İsa’ya ne Musa’ya
Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan diplomasiyle birlikte dış politikadaki bazı sorunlarına da çözüm bulma siyasetini güderken şu ana kadar umduğunu bulamadı. Rusya, veto çıkışına rağmen Türkiye’nin...

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan diplomasiyle birlikte dış politikadaki bazı sorunlarına da çözüm bulma siyasetini güderken şu ana kadar umduğunu bulamadı. Rusya, veto çıkışına rağmen Türkiye’nin Suriye’deki operasyonuna onay vermezken ABD de F 35 teslimi ve projeye dönüş yolunu kapalı tutuyor.

Rusya’nın Suriye özel elçisi Alexander Lavrentyev, Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması konusundaki tutumu karşılığında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyonuna Rusya’nın göz yummayacağını söyledi. Lavrentyev, ülkesinin tavrını, “Pazarlık yapmıyoruz. Bölgedeki müttefiklerimizin hakkından vazgeçmiyoruz” sözleriyle ortaya koydu.


ABD’DEN DE AYNI TAVIR
Rusya’nın bu çıkışının ardından ABD’den de aynı yönde açıklama geldi. Suriye’deki operasyona başından beri karşı olan ABD, veto pazarlığı ile Türkiye’nin F35 programına dönmesinin mümkün olmadığını da açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay verse bile, F-35 programına dönmesinin mümkün olmadığını söyledi. Savunma sanayii yazarlarıyla bir araya geldiği etkinlikte konuşan Smith, konuyla ilgili soru üzerine, “Türkiye F-35 programına geri dönmeyecek. Mesele, Rus silah sistemlerini satın aldığı için Türkiye’yi cezalandırmak değil. Mesele; S-400 ile F-35’in aynı yerde olmasıyla ve kritik bilgilerin Rusların eline geçme ihtimaliyle alakalı” dedi.