Tarım kredi de mi darbeci

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 3, 2022 / 07:51

13 TEMEL GIDANIN FİYATLARINI İNCELEDİK

TOPLAMDA ARADAKİ FARK 2,65 TL

Cumhur İttifakı’nın ortakları günden güne yükselen gıda fiyatlarının faturasını zincir marketlere kesmeye devam ediyor. Önce AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan denetimlerin sıklaşacağını söyledi, ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, söylemi bir adım ileri götürerek “FETÖ ile irtibatları araştırılmalıdır” diye suçladı. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise “Tarladan bedava domates alsak bile onun markete gelmesi 7,5 liradır” sözleriyle gider kalemlerine dikkat çekti.
Bu tartışma üzerine Gazete Pencere olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiyatları kontrol altına almak için adres gösterdiği, şube sayısını artıracaklarını söylediği, devlet destekli Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri ile iktidarın “3 harfliler” diyerek hedef gösterdiği zincir marketlerdeki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırdık.

İNİBÜS PARASIYLA DAHA PAHALIYA GELİYOR
Öncelikle başlangıç noktamızın 250 metre çapında 5 zincir market olduğunu belirtelim. Çünkü Tarım Kredi marketi için minibüsle komşu ilçeye gitmemiz gerekiyor. Minibüse verdiğimiz 5 TL’yi hesaba dahil ettiğimizde tasarruf etmek bir kenara, toplam sepette 2,35 TL zarara uğruyoruz.

VATANDAŞ UCUZU ARIYOR
Tarım Kredi marketinde fiyatlara bakarken iki şeyi sık sık görmek mümkün. Birincisi alışveriş yapmaktan ziyade fiyat takibi yapanlar, ikincisi satışı sınırlı ürünlerden fazla almak için kasiyerle tartışanlar.

FARK YOK DENECEK KADAR AZ
Biz, gramajı, kalitesi bire bir aynı (kiminin markası da) 13 ürünü sepetimize koyduk. Sepetimizde temel gıda ürünleri olan ayçiçek yağı, çay, kuru fasulye, kırmızı mercimek, makarna, margarin, salça, süt, un, yumurta ve zeytin var. Bu 13 ürünü Tarım Kredi Kooperatifi marketinden aldığımızda 394,55 TL, zincir marketlerden aldığımızda ise 397,20 TL ödüyoruz. Aradaki fark “Ne kooperatif ucuz, ne marketler fahiş fiyatlı” ya da “Bu fiyatlarda hükümetin hiç mi sorumluluğu yok?” dedirtecek kadar: 2,65 TL.

Zincir marketlere anlık fiyat takip sistemi
Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hayat pahalılığı ve yüksek market fiyatları hakkında, “Tüm gıda ürünlerinin anlık takibini yapacak yeni bir sistemi geliştiriyoruz” dedi. Muş, “Amacımız özellikle zincir marketlerin fiyatlarını tüketiciler açısından izlenebilir hale getirmektir. Fahiş fiyat artışları konusunda alınabilecek en sert tedbirleri almaktayız” diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top