Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ne yıldı ama!

Türkiye’de ekonominin lokomotifi otomotiv pazarı pandemiden dolayı çok zor geçen 2020 yılını büyüyerek atlattı. Tüm dünyada otomotiv satışları düşerken, pozitif ayrışan Türkiye’de otomotiv pazarı yüzde 61,3 artışla yılı 772 bin 788 adetle kapattı. Bu da son 3 yılın en iyi sonucu oldu. Ama kasımda başlayan ritm bozukluğunun aralıkta devam etmesi, 2021’de işlerin pek de yolunda gitmeyeceğinin göstergesi…

PANDEMİ sürecinde çok zor bir yılı geride bırakırken, Türk otomotiv sektörü iç pazarda tüm dünyadan pozitif ayrıştı. Bir çok ülkede otomotiv satışlarında pandemiye bağlı 2019’a göre ciddi kayıplar yaşanırken, Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı ötelenen talep, pandemi nedeniyle özel araç ihtiyacının artması ve uzun sürü düşük seyreden faizlerle yüzde 61.3 büyüdü. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) raporuna göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılında bir önceki yıla göre %61,3 artarak 772.788 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2020 yılında geçen yıla göre %57,6 oranında artarak 610.109 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da %77,2 artarak 162.679 adede ulaştı.
ARALIKTA BÜYÜME İYİCE AZALDI
2020 yılı aralık ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise 2019’un aynı dönemine göre %15,2 artarak 104.293 adet oldu. Aslında otomotiv satışlarında kasımda başlayan ritm kaybı aralık ayında da devam etti. Eylül-ekim aylarındaki yüzde 90’ları bulan büyümelerden sonra, kasımda büyüme yüzde 35’e, aralıkta ise yüzde 15’e kadar geriledi. Bu 2021 yılı için oldukça kötü bir sinyal oldu.
Aralık ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %14,0 artarak 80.721 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %19,8 artarak 23.572 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Aralık ayı ortalama satışlarına göre %17,9 azaldı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Aralık ayı ortalama satışlara göre %13,6 azalış gösterdi. • Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Aralık ayı ortalama satışlara göre %30,0 azaldı.
SEDAN DÜŞÜYOR, SUV ARTIYOR
ODD verilerine göre, 2020’de pazarın yüzde 87.6’sını vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 384 bin 457 adetle yüzde 63 pay sahibi olurken, B segmenti otomobiller ise 146 bin 821 adetle pazardan yüzde 24.1 pay aldı. Gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen gövde tipi yine sedan otomobiller oldu. Sedan otomobillerin pazar payı yüzde 44’e gerilerken, sedanları yüzde 29.8 paya çıkan SUV gövde tipi takip etti.
En çok tercih edilen üçüncü gövde tipi ise yüzde 23.2 pay ile hatchback otomobiller oldu.

İşte 2020 yılının GLADYATÖRLERi

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği’nin (ODD) markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek amacıyla organize ettiği ODD Satış ve İletişim Ödülleri’nin 11’incisi dün dijital ortamda gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. Organizasyon toplam 22 dalda rekabete sahne oldu “Satış” ve “İletişim” kategorilerinde toplam 22 dalda ödül verildİ. İşte ödül alan gladyatörler;
SATIŞ ÖDÜLLERİ
En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: Mitsubishi
En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: SSangyong
En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: FORD Tourneo Courier
En Çok Satılan Otomobil Modeli: FIAT Egea
En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: FORD
En Çok Satılan Otomobil Markası: RENAULT
En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: FIAT
İLETİŞİM ÖDÜLLERİ
Yılın Dergi Uygulaması: AUDI Quattro 40.yıl Dergi İlanı
Yılın Sosyal Medya Uygulaması: FORD 19 Mayıs E-Spor Yarışı Uygulaması
Yılın Dijital Deneyim Uygulaması: TOYOTA Yandex Güvenli Sürüş Uygulaması
Yılın Gazete Uygulaması: RENAULT Yeni Clio Benzersiz Lansman Gazete Uygulaması
Yılın Radyo Uygulaması: HONDA Orijinal Yedek Parça - Nitro Radyo Spotu
Yılın Outdoor Uygulaması: LAND ROVER Defender Lansman Gününe Canlı Geri
Sayım Outdoor Uygulaması
Yılın PR/Etkinlik Uygulaması: BORUSAN BOM Akademi Kar ve Buz Sürüşü Basın
Etkinliği
Yılın TV Uygulaması: HYUNDAI MasterChef TV Sponsorluk Projesi Reklam Filmi
Yılın Entegre İletişim Uygulaması: RENAULT Yeni Clio Benzersiz Lansman
Uygulaması
Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi: TOYOTA Toyota’da Engel Yok! Projesi
Yılın Dünden Bugüne En İyi TV Uygulaması: PEUGEOT 206 Reklam Filmi
Yılın Dünden Bugüne En İyi Radyo Uygulaması: FORD Focus | Apollo - Otomatik
Park Sistemi Radyo Spotu
Yılın Dünden Bugüne En İyi Gazete Uygulama: MERCEDES-BENZ Sprinter Gazete
Uygulaması
Yılın Jüri Özel Ödülü: FIAT Hayat Durur Fiat Durmaz Projesi
Yılın Basın Lansmanı: PEUGEOT 3008, 5008 ve TOYOTA Hilux Lansmanları

Hafızalara kazındı

TÖRENDE konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, “2020 yılı hepimizin hafızasına kazınan bir yıl oldu. Artık bildiğimiz ve tecrübe ettiğimiz gibi pandemi gerek iş gerek özel hayatımızı derinden değiştirdi, bazı bölümlerini ciddi sınırladı ama bazı bölümlerine yeni bir boyut kattı. Bundan dolayı bu senenin ODD Gladyatör ödülleri konseptini ‘Eşsiz Yıl’ olarak belirledik. Derneğimiz bu yıl Genel Kurul’unun hemen ardından dünyanın karşı karşıya geldiği pandemi sürecinde birçok konuda proaktif davrandı. Sektörümüz faaliyetlerinin devamlılığı yönünden, çözüme kavuşturulması gereken konularda hızla girişimlerde bulunduk. Dijital ortamda sektör temsilcilerimiz ile kamuyu ve elbette diğer paydaşları bir araya getiren çok sayıda toplantı gerçekleştirdik. ODD olarak otomotiv sektöründe her bakımdan değer yaratmayı ve destek olmayı sürdüreceğiz.’’

Dizel azalıyor, benzin ve elektrik çıkışta
2020’de satılan otomobill,er içinde benzinli araçların payı yüzde 52.4’e çıkarken, dizel motorlu otomobillerin payı ise yüzde 39,47 seviyesine geriledi. LPG’li otomobillerin payı yüzde 4.4 olarak açıklanırken, hibrit ve elektrikli otomobillerin payının da yüzde 5’e yaklaştığı belirtildi. Hibrit otomobil satışları %85 artışla 22.272 adede çıkarken, elektrikli otomobil satışları ise %280 artarak 844 adede yükseldi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi