Ne zafer ne yenilgi

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 30, 2022 / 08:01

Madrid’de düzenlenen NATO liderler zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden ikili bir görüşme yaptı.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmede Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer ilgili yetkililer yer alırken, Biden’ın heyetinde de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, Başkan Biden Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’le, bu iki Kuzey Avrupa ülkesinin müttefiklerce NATO’ya üyelik için davet edilmesinin önünü açan üçlü anlaşmaya varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki lider, Ukrayna’nın Rusya’nın saldırganlığına karşı kendini savunmasına devam eden desteklerini ele aldı. Görüşmede, Ukrayna tahılının ihracına Rusya’nın getirdiği engellerin kaldırılmasının önemi üzerinde de durdu.

Açıklamaya göre, Biden ve Erdoğan Ege ve Suriye’de istikrarı korumanın önemi hakkında da konuştu.

Biden yapıcı ikili ilişkileri devam ettirme arzusunu yinelerken, iki lider hükümetler arasında yakın istişarelerin sürdürülmesinin önem taşıdığı hususunda da mutabık kaldı.

BIDEN’DAN TÜRKİYE’YE TAHIL ÇABASI TEŞEKKÜRÜ
İki lider görüşmenin başında da kısa birer açıklama yaptı. Biden, Erdoğan’a Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci konusunda bir anlaşma üzerinde hemfikir olduğu için teşekkür etti. Biden ayrıca, Ankara’nın Ukrayna’dan tahıl sağlanması için gösterdiği çabalardan dolayı da Erdoğan’a teşekkür etti.

ABD Başkanı, “Finlandiya ve İsveç’le ilgili durumu sonuca bağlama konusunda yaptıklarınız ve Ukrayna ve Rusya’dan tahılın çıkarılması için yürütmekte olduğunuz muazzam çalışmalardan dolayı size özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

ERDOĞAN: BİR ARAYA GELMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM
Erdoğan da görüşmenin başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar Biden’la biraraya gelmekten memnunluk duyduğunu söyledi.

NATO Zirvesi’nin gündemi itibarıyla çok yüklü bir zirve olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirvede yarın devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimize dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO’nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir” dedi.

“TEMENNİMİZ DENGE POLİTİKASI İLE NETİCE ALMAK”
Türkiye’nin Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki süreci çözmenin gayreti içerisinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temennimiz o ki denge politikası ile netice alıp tahıl konusunda da bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım” dedi.

THE ECONOMİST KALDIRILAN VETONUN PERDE ARKASINI YAZDI: ABD’NİN F-16 BASKISI ETKİL OLDU
NATO zirvesinde Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında imzalanan ortak bildiride “iki ülkenin terör örgütlerine destek vermeyeceği” üzerinde anlaşma sağlanması dünya basınında yankı buldu. İngiliz The Economist dergisi, kaldırılan vetonun perde arkasını anlattığı yazıda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in anlaşma için yürüttüğü çalışmalara ABD’nin baskı uygulayarak destek verdiğini ve ABD’nin Türkiye’yi F-16 savaş uçakları alımını riske ettiği yönünde sıkı bir uyarı yaptığını belirtti.

ABD, TÜRKİYE’NİN F-16 FİLOSUNU MODERNİZE ETMESİNİ TAMAMEN DESTEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI
Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine dair vetosunu çekmesinin ardından Batı basınında yazılan makalelerde bu kararda F-16 kararının etkili olduğu bildirilmişti. Çok geçmeden F-16’lara ilişkin Beyaz Saray’dan bir açıklama yapıldı.

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander, yönetimin Türkiye’nin F-16 filosunu modernize etme planlarını desteklediğini söyledi.

Wallender, Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ile bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

Batı basınında mutabakatın imzalanmasında ABD’nin F-16 jestinin etkili olduğu iddia edilmişti

“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ DEMEK NATO’NUN GÜVENLİĞİ DEMEK”
Türkiye’nin yeni F-16 satın alma ve mevcut F-16’larını modernize etme talebini değerlendiren Wallender, “ABD, Türkiye’nin F-16 filosu için modernizasyon planlarını tamamen destekliyor” dedi.

Wallender, Türkiye’nin güvenliğinin NATO’nun güvenliği demek olduğunu belirterek, “Bu planlar şu anda çalışılıyor ve sözleşme süreci için üzerinde çalışılması gerekiyor, ancak ABD Türkiye’nin savaş uçağı filosunun modernizasyonunu destekliyor, çünkü bu NATO güvenliğine katkıda bulunuyor. Güçlü Türk savunma kabiliyeti, güçlü bir NATO savunmasına katkıda bulunur” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top