Ne Zaman Yatırım Almalı?

Birçok girişimcinin girişimini büyütme yolculuğunda artık zaman risk sermayedarlarından yatırım almaya geldiğinde belki de kendisine ve etrafındakilere en çok sorduğu soru budur.
Yatırım turuna çıkacağın zamanın doğru zaman olması yatırımın sonucunu doğrudan etkileyecektir. Yatırım turuna başlama kararı vermişsen risk sermayedarlarından talep edeceğin parayı istemek için elinde çok güçlü kanıtlar olmalıdır. Öncelikle elinde neler yoksa yatırım turuna çıkmaman gerektiğinden bahsedelim:
•Henüz Ürün-Pazar uyumunu yakalayamamışsan,
•Henüz mutlu müşterilerin yoksa (Bu, aynı zamanda ürünle ilgili bir şeylerin ters gittiğini de gösterir),
•Çeyrek hedeflerini tutturamamışsan ve büyüme grafiklerinde yalpalamalar varsa.
Yukarıdaki senaryolardan en az bir tanesini gözlemliyorsan yatırım turuna çıkmadan önce bu sorunları çözmen gerekir. Bu sorunları çözmeden yatırım turuna başlarsan senin için zaman kaybı olur. Hem bu sorunları gidermek yerine zamanını yatırım turuna ayırmış olursun hem de başvuracağın yatırımcılarda kötü bir ilk intiba yaratırsın.
Peki, doğru zaman ne zaman? Öncelikli olarak, yukarıda bahsettiğim olası sorunları çözmüş olmalısın. Diğer bir ifadeyle, Ürün-Pazar uyumunu yakalamış, mutlu müşterileri/kullanıcıları olan, büyüme ölçümleri artan bir konumda olmalısın. Bunlar zaten en temel unsurlardır. Ek olarak aşağıdaki göstergelere de sahipsen yatırım turuna başlamayı düşünebilirsin.
•Ürün-Pazar uyumun, mutlu müşterilerin ve ürünün düşük vazgeçme oranları olduğu için pazardaki talep artık seni başka bir şehir ya da ülkeye genişlemeye teşvik ediyor.
•Müşteri/kullanıcı taleplerine göre ürünü ölçeklendirmen ve bu talebi karşılayabilmek için de mühendislik ve ürün geliştirme tarafını genişletmen gerekiyor.
•Halihazırdaki satış ekibinin satış döngüsü performansları iyi; burada kanıtlanmış bir model oturttun ve artık burayı daha fazla kişiyle büyütmek istiyorsun.
•Her ay hedeflerinin çok üstünde gelir artışları görüyorsun.
Eğer bu ve bunun gibi sorular kafana takılıyorsa da yakın zamanda çıkan Founder’s FAQ adlı kitabımı tavsiye ederim. Özellikle San Francisco’dan risk sermayedarlarının ve startuplarından çıkış yapmış girişimcilerin de kitap için özel verdikleri cevapları bulabilirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlker Köksal Arşivi