Nebati çok şakacı

Nebati çok şakacı
Haziran ayında sanayi üretiminin piyasa beklentisinin oldukça üzerinde olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye Ekonomi Modelimiz meyvelerini bugün verdiği gibi yarın da vermeye devam edecek” dedi.Nebati,...

Haziran ayında sanayi üretiminin piyasa beklentisinin oldukça üzerinde olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye Ekonomi Modelimiz meyvelerini bugün verdiği gibi yarın da vermeye devam edecek” dedi.

Nebati, Twitter'dan sanayi üretimi, ticaret ve hizmet sektörleri ciro endeksleri ve perakende satış rakamlarını değerlendirdi. Nebati, açıklamasında şöyle dedi:

“Küresel ölçekte ekonomik koşulların zorlaştığı haziran ayında dahi sanayi üretimimiz piyasa beklentisinin oldukça üzerinde bir gerçekleşmeyle, yıllık bazda yüzde 8,5 oranında artış kaydetmiştir. Böylece ikinci çeyrekte sanayi üretimi artışımız yüzde 9,4 olmuştur. Ülkemizin kalkınmasını ve vatandaşlarımızın refahını önceleyen; yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı Türkiye Ekonomi Modelimiz meyvelerini bugün verdiği gibi yarın da vermeye devam edecek.” 

SÖYLEDİKLERİ HER ŞEYİN TERSİ OLDU

Bu model uygulamaya başladığında enflasyon yüzde 20 bile değildi, şimdi resmi TÜFE yüzde 80’e, ÜFE yüzde 145’e dayandı. Politika faizini yüzde 14’e indirdiler ama döviz fırlayınca faiz aylardır o seviyede kaldı. Piyasada kredi faizleri yüzde 40’ları aştı, iş insanları kredi finansmanı bulamamaktan yakınıyor. Cari fazla verme üzerine kurulu modelde dış ticaret fazla değil 8 aydır üst üste açık veriyor. Merkez Bankası’nın kasasında döviz kalmadı, net bakiye eksi 55 milyar dolara düştü, banka ödünç alınan dövizlerle (SWAP) çarkı döndürüyor.