Nebati enflasyona enstrümanlı çözüm arıyor

Nebati enflasyona enstrümanlı çözüm arıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin detayları ve 2022 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Nebati, “Güvenli yatırım ortamının tesis edilmesi modelimizin nihai hedefine ulaşması...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin detayları ve 2022 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Nebati, “Güvenli yatırım ortamının tesis edilmesi modelimizin nihai hedefine ulaşması için önemlidir. Bu nedenle ilk etapta finansal istikrarın devamlılığını sağlayacak adımlar atıyoruz” diye konuştu. Bakan Nebati, kurlardaki yükselişe karşı devreye alınan kur korumalı mevduat hesaplarına katılımın 84,03 milyar liraya yükseldiğini aktardı.

Nebati döviz kurlarına ilişkin olarak ise “Zaman içinde azalmasını ve kurda istikrarlı bir seyir oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Gelecek dönemde yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgi veren Nebati, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde de yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması yönünde diğer çalışmalar yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacaktır. Kurumlar vergisi oranı rekabetçi hale getirilecektir. Katma değer vergisi sadeleştirilecektir. Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen kâr paylarına istisna uygulanacaktır. Gelire endeksli senetler ihraç edilecektir. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı hayata geçirilecektir. Yatırımların teşviki için uzun vadeli kredi ve kefalet imkanı Kredi Garanti Fonu paketi olarak geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygınlaştırılacaktır.”

Bakan Nebati, “Döviz kurunun enflasyon üzerindeki geçişkenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri iyi yöneterek ve Türk Lirası’nın cazibesini artırıcı yeni kur korumalı mevduat hesabı gibi enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız” değerlendirmesinde bulundu.