Nebati ne söyledi kimse anlamadı

Nebati ne söyledi kimse anlamadı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde konuştu. Nebati yaptığı konuşmada Türkiye Ekonomisi’ne ilişkin olarak “ Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde konuştu. Nebati yaptığı konuşmada Türkiye Ekonomisi’ne ilişkin olarak “ Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal sorunlarını çözmeyi amaçladığı aşikar. Yeni modeli devreye almasaydık enflasyonla birlikte ekonomide durgunluk sorunu da yaşayacaktık” diye konuştu.

Nebati ayrıca “Modelin en önemli sac ayağı ise Türk Lirası’na olan güvenin artmasıdır” dedi. Nebati “Her ülkenin yapısı, doğal kaynakları farklıdır. Gelişmekte olan ülkelere kalkınmanın tek reçetesi olarak sunulan Ortodoks ekonomi politikaları, gelişmekte olan birçok ülkede büyük cari işlemler açığı ve beraberinde borç krizleriyle neticelenmiştir” ifadelerini kullandı.

Ancak Türkiye’de haziran ayı itibarıyla döviz mevduatının oranı yüzde 57’ye ulaştı. Dövize endeksli KKM mevduatları da bu kapsama alınınca bu oran daha da artıyor. Ayrıca Türkiye’nin toplam borç stokunun yüzde 67’si döviz cinsinden. Yani TL’ye güven duyulmadığı için Türkiye döviz cinsinden borç bulabiliyor.

Ekonomide en önemli sorunun enflasyon olduğunu belirten Bakan Nebati, Türkiye’nin büyüme verilerini G20 ülkeleri arasında en iyi performans olarak değerlendirdi ama Türkiye ekonomisi artık sıralamada ilk 20’de değil, IMF verilerine göre Türkiye 21’inci sırada. Üstelik büyümenin yüksek çıkması için verilerle oynandığı iddiaları da gündemde.

Türkiye aylardır cari açık rekorları kırıyor ama Bakan Nebati bu verilere ‘farklı’ bir noktadan bakmayı tercih etti, “Modelin temel amaçlarından biri cari işlemler sorununu kalıcı olarak çözmektir. Cari fazla verme hedefini aslında başardık. Ama başta Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle artan enerji fiyatları, enerji ithalatçısı olan bir ülke olarak görünümü bozmuştur ancak bunun geçici olacağına inanıyoruz” dedi.

Bakan Nebati, ekonomi modelinin insafsızca ve ideolojik bir saplantıyla eleştirildiğini söyledi, Türkiye’nin küresel sarsıntılara rağmen birçok alanda olumlu gelişmeler kaydettiğini savundu.