Nebati’nin rüyası ve Türkiye’nin Gerçeği

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 24, 2022 / 07:33

Hükümet yeni ekonomik programın lansmanını yaptığında en çok cari fazla hedefinin altını çiziyordu. Öyle ki o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yeni olan Nureddin Nebati, Türkiye’nin cari açık sorununu çözeceğini, enflasyonda birkaç ay yükseliş olacağını sonra düşüş trendine gideceğini söylemiş, 6 ay uyuyup uyanmayı ve parlak tablo ile karşılaşmayı hayal ediyordu. Nebati yaklaşık altı ay önce, “Birkaç ay keyif sürecek bazıları. Enflasyon şöyle oldu böyle oldu (diye). Bu enflasyon önümüzdeki yıl geleceği noktalar…(için) heyecanlanıyorum. Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam’ diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye’de… Çok farklı noktalarda olacağız” İfadelerini kullanmıştı.

O konuşmanın üzerinden beş ay geçti ama ekonomideki tablo Nebati’nin hayal ettiğinden çok farklı. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon yüzde 70’lerin üzerinde ve daha da yukarı gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Akaryakıt fiyatları hemen herkesin canını yakıyor. Markette, pazarda tüketici fiyat değişimini artık takip edemiyor. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Yılın ilk üç ayında Türkiye 18 milyar dolar cari açık verdi. Bu rakam geçen yılın tamamında 14 milyar dolardı. Merkez Bankası faizleri düşürmesine rağmen Hazine’nin faiz ödemeleri de zirve yaptı, nisan ayında tarihinde ilk kez faiz ödemesi ana parayı geride bıraktı.

FAİZ BATAĞI

İktidarın ekonomi politikaları sonucu ilk kez kamunun faiz borcu ana para borcunu geçti. Hazine’nin iç borç faiz ödemesinin ilk 5 ayda 1,3 trilyon lira arttığına dikkat çeken Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, “Daha geçen aralık ayında ödenecek toplam faiz şimdiki düzeye göre bakıp söylersek hiçbir şey değil, ‘Yalnızca 795 milyar lira’. Aradan beş ay geçiyor, mayısa geliyoruz, ödenecek faiz tam 1.3 trilyon lira artmış” diye yazdı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top