Nebati’nin tek hanesi iyice yalan oldu, Merkez enflasyonu ikiye katladı

Nebati’nin tek hanesi iyice yalan oldu, Merkez enflasyonu ikiye katladı
Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 sonu için enflasyon tahmininin yüzde 42,8 olduğunu söyledi. En son ocakta açıklanan raporda bu oran 23,2’ydi. Tahmin, 19 puan artırılmış...

Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 sonu için enflasyon tahmininin yüzde 42,8 olduğunu söyledi. En son ocakta açıklanan raporda bu oran 23,2’ydi. Tahmin, 19 puan artırılmış oldu.

Kanunen görevi fiyat istikrarı olsa da 10 yıldır belirlediği seviyenin uzağında kalan MB, 2021’e de yüzde 5 hedefiyle başlamış, daha sonra tahminlerini sırasıyla yüzde 9,4-12,2-14,1 ve son olarak 18,4’e çıkarmıştı.

ERDOĞAN’IN FORMÜLÜ TUTMADI
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savunduğu ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ formülüne göre MB’nin eylülde başladığı faiz indirimleriyle enflasyon beklentisinin düşmesi gerekiyordu. Ancak eylüldeki yıllık enflasyon seviyesi bile yüzde 19,58 seviyesindeydi. TÜİK bile resmi enflasyonu yüzde 61,14 olarak açıklamıştı. Bağımsız ekonomist ve sosyal bilimcilere göre bu oran yüzde 142’yi aştı. AKP iktidarı önlem almak yerine enflasyonun baz etkisiyle düşmesini bekliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda düşüş için önce ocak, daha sonra nisan, mayıs aylarını işaret etmişti. Nisanla birlikte yaz aylarında enflasyonun düşeceğini belirten Nebati, geçen haftaki açıklamasında ise yılsonunu işaret etti. Nebati, daha önce 2023’de tek haneden söz etmişti ancak bir süredir o ifadeyi hiç kullanmıyor. Nebati, cari fazla verme temeline kurulan yeni ekonomik programın tutmaması halinde “üzüleceğini” de söylemişti. Bu “program” başlatıldığından beri tüm ekonomik veriler ters yönde rekorlar kırmaya devam ediyor.

KAVCIOĞLU ÇÖZÜMÜ: BİZE GÜVENİN
Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Kavcıoğlu, enflasyonun kademeli olarak azalacağını söyledi. Enflasyon tahmini 2023 sonu için yüzde 12,9, 2024 sonu içinse yüzde 8,3 olarak belirlendi. Enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını kaydeden Kavcıoğlu, "Halkımız bize güvensin, kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız" açıklamasını yaptı.